Till innehållet
Familjen

Babysim och simskola – så blir ditt barn tryggt vid vattnet

I simskolan lär sig barnen mer än att simma. De lär sig också att känna trygghet, glädje och frihet i närheten av vatten. Och redan från tre månaders ålder kan ni delta i babysim, något som ger ditt barn ännu större vattenvana och de bästa förutsättningar för att så småningom känna sig som hemma i poolen, havet eller sjön.

Kanske har ni tagit trygga bad där hemma i badbaljan eller badkaret för att lära bebisen att känna trygghet i vattnet? I takt med att barnet blir äldre och mer vant vid vatten kan ni fortsätta att öva vattensäkerhet och simkunnighet utomhus eller i en simhall. Att lära sig simma är inte bara roligt utan också en livslång kunskap och ju tidigare man kan få den desto bättre. De flesta barn är inte mogna att lära sig simma innan de är fyra år, men när de lär sig är väldigt individuellt. Simkunnighet har inget med ålder att göra, utan barn kan få vattenvana redan när de är väldigt små genom babysim, eller genom att öva vattenvana hemma i badkaret eller badbaljan.

Babysim ger barnet nya övningar

Babysim kallas det när barn som är yngre än två år badar tillsammans med en av sina föräldrar under ledning av utbildad babysiminstruktör. Vid babysim har barnet mer rörelsefrihet än hemma i badrummet och kan göra andra typer av övningar, till exempel dyka under vatten – något man aldrig ska öva hemma. På babysim är det alltid du som förälder som avgör när och om barnet skall göra den aktuella övningen. Det är på barnets villkor verksamheten bedrivs och gränserna sätts.

Vid vilken ålder är barnet redo för babysim?

Alla barn som av sina föräldrar uppfattas som friska kan babysimma. Och det fungerar även för barn med någon form av handikapp. Om man är osäker angående barnets hälsa ska alltid en läkare tillfrågas för godkännande innan ni börjar på babysim. Alla barn från tre månader upp till två år är välkomna till babysim. Om barnet är för tidigt född så räknar man tre månader från beräknat födelsedatum. Barnet skall väga minst fyra kilo och ha läkt navel.

Simskola – mer än bara simkunnighet

Svenska Livräddningssällskapet har simskolor i hela landet. Där lär sig barnen mer än att bara simma. De lär sig också att känna trygghet, glädje och frihet i närheten av vatten.

Mer information om simskolor går att hitta på svenskalivraddningssallskapet.se.

Uppdaterad mars 2023: Trygg-Hansa

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring