Familjen

Välj rätt flytväst till ditt barn

Vilken flytväst skyddar ditt barn bäst? Här är allt du behöver tänka på när det är dags att röra sig på och kring vatten med småbarn.

Många skulle hålla med om att få saker slår en båttur en het sommardag med vattnets saltstänk och en svalkande fartvind i ansiktet. Men det gäller att vara försiktig och tänka på säkerheten. Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldrarna ett till sex år. De flesta drunkningsolyckor sker i mindre sjöar och vattendrag, där flytvästen inte alltid är självklar. Var på den säkra sidan och låt barnet ha flytväst på även om hen bara befinner sig på bryggan.

När du väljer flytväst till ett barn som inte kan simma ska du alltid välja en räddningsväst. Konstruktionen med krage gör att västen klarar av att vända upp ett medvetslöst barns ansikte ur vattnet.

Flytvästens komfort är viktig. Om den är obekväm och svår att sätta på riskerar den att inte bli använd alls!

Låna flytvästar gratis eller till låg kostnad

En bra flytväst är en som sitter på, oavsett vad som händer. Köp aldrig en väst ”att växa i”. Byt upp er allteftersom

– sälj eller ge bort när barnet växer ur sin väst.

Om ni behöver flytväst tillfälligt kan ni låna flytvästar gratis eller till en låg kostnad på många ställen i landet – räddningstjänsten på orten, turistbyrån eller campingplatsen. Svenska Livräddningssällskapet har en karta över flytvästdepåer som lånar/hyr ut flytvästar.

Flytvästar för lite större barn

Med flytvästar är det lite som med cykelhjälmar: Om du som vuxen använder flytväst, så hjälper du ditt barn att fortsätta göra detsamma när hen blir lite äldre. Den som själv bär flytväst har också större möjlighet att rädda andra vid ett tillbud. Läs mer om vikten av vuxnas simkunnighet.

Ändå kan det vara svårt att få lite äldre barn och ungdomar att använda de lite otympliga räddningsvästarna, särskilt vid aktiviteter som kräver stor rörelsefrihet. Kan ditt barn simma, så är ett bekvämare alternativ till exempel seglarväst. En sådan väst kan dock inte vända barnet rätt om det är medvetslöst. Det är viktigt att du som förälder gör barnet uppmärksam på att västen inte är hundraprocentigt säker i alla lägen.

De uppblåsbara västarna kräver mer underhåll och kunskap och är därför inte lämpliga förrän man har en bra vattenvana och simkunnighet.

Uppdaterad mars 2021

Text: Åsa Fagerström, medicinjournalist

Checklista: 10 saker att tänka på när det gäller flytvästar till ditt barn

  • Välj en gul, orange eller röd CE-märkt räddningsväst med krage. Undvik i alla lägen uppblåsbara västar.
  • Välj en flytväst som passar för barnets vikt och storlek. Går den inte att knäppa med en jacka under så är västen för liten.
  • Välj en flytväst med bra lyftkraft (flytkraft), 100 N eller högre.
  • En flytväst som passar ett barn bra kan sitta dåligt på ett annat. För att kontrollera passformen: Spänn alla remmar, ta tag i västen vid skuldrorna – och lyft. Barnets haka och öron ska inte glida igenom halsöppningen.
  • Välj en flytväst som är lätt att ta på – enkla knäppen är bättre än snören ifall man inte tar sig tid att knyta dem noga.
  • Se över sömmar, spännen, remmar och ytterhölje med jämna mellanrum. Gäller förstås också om du får eller köper en begagnad flytväst till ditt barn.
  • Kom alltid ihåg att knäppa grenbandet. Utan är risken stor att barnet halkar ur sin flytväst om det hamnar i vattnet.
  • Låt gärna barnet prova hur det känns att hamna i vattnet med flytvästen på.
  • Tänk på att blöjor och kläder på barnet kan ändra västens flytegenskaper.
  • Håll alltid barnet under uppsikt, även om det bär flytväst.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring