Vilken flytväst skyddar ditt barn bäst? Här är allt du behöver tänka på när det är dags att röra sig på och kring vatten med småbarn.
Många skulle hålla med om att få saker slår en båttur en het sommardag med vattnets saltstänk och en svalkande fartvind i ansiktet. Men det gäller att vara försiktig och tänka på säkerheten. Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldrarna ett till sex år. De flesta drunkningsolyckor sker i mindre sjöar och vattendrag, där flytvästen inte alltid är självklar. Var på den säkra sidan och låt barnet ha flytväst på även om hen bara befinner sig på bryggan.
När du väljer flytväst till ett barn som inte kan simma ska du alltid välja en räddningsväst. Konstruktionen med krage gör att västen klarar av att vända upp ett medvetslöst barns ansikte ur vattnet.
Flytvästens komfort är viktig. Om den är obekväm och svår att sätta på riskerar den att inte bli använd alls!
En bra flytväst är en som sitter på, oavsett vad som händer. Köp aldrig en väst ”att växa i”. Byt upp er allteftersom
– sälj eller ge bort när barnet växer ur sin väst.
Om ni behöver flytväst tillfälligt kan ni låna flytvästar gratis eller till en låg kostnad på många ställen i landet – räddningstjänsten på orten, turistbyrån eller campingplatsen. Svenska Livräddningssällskapet har en karta över flytvästdepåer som lånar/hyr ut flytvästar.
Med flytvästar är det lite som med cykelhjälmar: Om du som vuxen använder flytväst, så hjälper du ditt barn att fortsätta göra detsamma när hen blir lite äldre. Den som själv bär flytväst har också större möjlighet att rädda andra vid ett tillbud. Läs mer om vikten av vuxnas simkunnighet.
Ändå kan det vara svårt att få lite äldre barn och ungdomar att använda de lite otympliga räddningsvästarna, särskilt vid aktiviteter som kräver stor rörelsefrihet. Kan ditt barn simma, så är ett bekvämare alternativ till exempel seglarväst. En sådan väst kan dock inte vända barnet rätt om det är medvetslöst. Det är viktigt att du som förälder gör barnet uppmärksam på att västen inte är hundraprocentigt säker i alla lägen.
De uppblåsbara västarna kräver mer underhåll och kunskap och är därför inte lämpliga förrän man har en bra vattenvana och simkunnighet.
Uppdaterad mars 2021: Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert Trygg-Hansa
Text: Åsa Fagerström, medicinjournalist
Det är viktigt att lära sig vattenkunskap i öppet vatten. Låt därför ditt barn gå i sommarsimskola för härliga och trygga stunder i vattnet.
Bebisar från tre månader och uppåt kan delta i babysim. Och när barnet är ännu lite äldre är det kanske dags för simskola?
Att hålla koll på barnet hela tiden när det är på stranden och i vatten – det är den säkraste metoden för att undvika olyckor.