Familjen

Vuxna kan också behöva simträna

Kan du simma 200 meter varav 50 meter på rygg? Att träna upp sin simkunnighet är avgörande för att kunna känna sig trygg vid sommarens bad.

Det är lätt att ha en övertro till den egna simkunnigheten. Om du är en vuxen man hör du tyvärr till den grupp som oftast övervärderar sin egen förmåga. Män är dessutom inblandade i betydligt fler drunkningsolyckor än kvinnor.

En undersökning genomförd av analysföretaget Novus på uppdrag av Trygg-Hansa visar att en av fem svenskar inte är säkra på att de kan simma 200 meter. Ännu färre uppger att de skulle kunna hålla sig flytande i tio minuter.

Testa din simkunnighet – gör simtestet

Låt dig själv falla i vattnet så att du har huvudet under ytan ett ögonblick. Simma därefter 200 meter, varav 50 meter ryggsim. Simma längs med land, där du kan sätta ned fötterna om du blir trött.

Ge dig inte ut ensam

Se till att någon är nära och ser dig när du simmar. Ta med dig en simkunnig person som finns där om något skulle hända.

Passa på – simträna i sommar

Tänk dig att du måste simma 200 meter i gott tempo för att nå en strand i dåligt väder. Klarar du det utan att bli helt utmattad? Du kan träna upp dig i en lugn pool, men för att verkligen sätta dina kunskaper på prov är det viktigt att träna ute, i hav och sjö. Öva gärna din vattenvana genom att flyta och andas avslappnat när du simmar.

Har du aldrig fått lära dig att simma? Det är inte för sent än. Ta kontakt med Svenska Livräddningssällskapet, de har simskolor för vuxna och finns på många olika ställen i landet.

Uppdaterad juni 2022

Goda råd för säkrare bad och båtturer

  • Bada inte ensam.
  • Simma hellre längs med stranden än utåt havet eller mot mitten av sjön.
  • Simma inte under bryggor eller hoppställningar.
  • Kolla alltid vattendjupet innan du dyker.
  • Drick aldrig alkohol när du ska bada eller köra båt.
  • Använd alltid flytväst när du är ute på sjön.
  • Om du inte kan simma ska du ha en så kallad räddningsväst, som är en flytväst med krage.

Källor: Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet

Försäkra dig och familjen

Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.

Läs mer och teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring