Sommarvärmen är alltid efterlängtad och trots att det fortfarande kan vara kallt i hav och sjöar väljer många att ta ett dopp. Men det kyliga vattnet kan vara farligt och under april och maj sker av den orsaken många drunkningsolyckor.
Ett dopp i kallt vatten kan vara skönt uppfriskande, men man utsätter samtidigt sin kropp för en mängd automatiska reaktioner. Vid bad i riktigt kallt vatten får hjärnan impulser från huden vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Den ögonblickliga inandningen kan vara så stark att den kan leda till att den person som har ansiktet under vattnet ofrivilligt andas in, vilket i värsta fall kan leda till drunkning. Här kan du läsa mer om åtgärder vid kraftig nedkylning.
Har du provat att simma 200 meter varav 50 meter på rygg under det senaste året? Så lyder den simkunnighetsdefinition som har fastslagits av de nordiska livräddningsorganisationerna och den används också i skolans läroplan. En undersökning genomförd av analysföretaget Novus i maj 2015, på uppdrag av Trygg-Hansa, visade att endast 4 av 10 vuxna kunde svara ja på frågan om att kunna simma 200 meter. Det är viktigt att simma regelbundet för att färdigheten ska underhållas.
En bra flytväst kan rädda ditt barns liv. Här är allt du behöver veta när det är dags att ge sig ut på sjön med familjen.
Ett litet barn som älskat att bada kan plötsligt bli rädd så fort badbaljan kommer fram. Det kan bero på flera olika saker - läs psykologens förklaringar.
Från vilken ålder kan barn börja använda flytväst och hur gör man innan dess? Läs expertråden!