Familjen

Första doppet farligast

Sommarvärmen är alltid efterlängtad och trots att det fortfarande kan vara kallt i hav och sjöar väljer många att ta ett dopp. Men det kyliga vattnet kan vara farligt och under april och maj sker av den orsaken många drunkningsolyckor.

Ett dopp i kallt vatten kan vara skönt uppfriskande, men man utsätter samtidigt sin kropp för en mängd automatiska reaktioner. Vid bad i riktigt kallt vatten får hjärnan impulser från huden vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Den ögonblickliga inandningen kan vara så stark att den kan leda till att den person som har ansiktet under vattnet ofrivilligt andas in, vilket i värsta fall kan leda till drunkning. Här kan du läsa mer om åtgärder vid kraftig nedkylning.

Att underhålla sin simkunnighet

Har du provat att simma 200 meter varav 50 meter på rygg under det senaste året? Så lyder den simkunnighetsdefinition som har fastslagits av de nordiska livräddningsorganisationerna och den används också i skolans läroplan. En undersökning genomförd av analysföretaget Novus i maj 2015, på uppdrag av Trygg-Hansa, visade att endast 4 av 10 vuxna kunde svara ja på frågan om att kunna simma 200 meter. Det är viktigt att simma regelbundet för att färdigheten ska underhållas.

Tips inför bad i kallt vatten

  • Om du är osäker på om du kan simma 200 meter varav 50 meter på rygg, undvik kallt vatten och se istället till att träna i varmare vatten först.
  • Om vattnet är riktigt kallt, undvik att doppa huvudet.
  • Ha alltid sällskap när du badar. Om något skulle hända kan du snabbt kan få hjälp.

Försäkra dig och familjen

Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.

Läs mer och teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring