Sommarvärmen är alltid efterlängtad och trots att det fortfarande kan vara kallt i hav och sjöar väljer många att ta ett dopp. Men det kyliga vattnet kan vara farligt och under april och maj sker av den orsaken många drunkningsolyckor.
Ett dopp i kallt vatten kan vara skönt uppfriskande, men man utsätter samtidigt sin kropp för en mängd automatiska reaktioner. Vid bad i riktigt kallt vatten får hjärnan impulser från huden vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Den ögonblickliga inandningen kan vara så stark att den kan leda till att den person som har ansiktet under vattnet ofrivilligt andas in, vilket i värsta fall kan leda till drunkning. Här kan du läsa mer om åtgärder vid kraftig nedkylning.
Har du provat att simma 200 meter varav 50 meter på rygg under det senaste året? Så lyder den simkunnighetsdefinition som har fastslagits av de nordiska livräddningsorganisationerna och den används också i skolans läroplan. En undersökning genomförd av analysföretaget Novus i maj 2015, på uppdrag av Trygg-Hansa, visade att endast 4 av 10 vuxna kunde svara ja på frågan om att kunna simma 200 meter. Det är viktigt att simma regelbundet för att färdigheten ska underhållas.
Granskad mars 2021:Alexandra Björnsson
Barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa
En helt vanlig vinterdag blev till ett drama på liv och död. Läs om hur läraren Viktoria Rydin räddade livet på en kvinna som föll genom isen.
När kvinnan kämpade för sitt liv i det iskalla vattnet tvekade ordningsvakten Gonzalo Campos inte en sekund. I bara underkläderna slängde han sig i och räddade kvinnan. Läs om det dramatiska förloppet en kall natt i december.
Under vissa sommarmånader tar vattenolyckor fler liv än trafikolyckor. De flesta som drunknar är män, och de flesta har druckit alkohol. Se vår film och ta del av några tänkvärda råd.