Till innehållet
Familjen

Vatten + barn = håll uppsikt

Att barn ska få leka i och vid vatten är självklart, det hör till sommarens njutning. Men tänk på att ditt barn kräver din fulla uppmärksamhet när ni är och badar. Lämna därför aldrig ditt barn utan uppsikt, inte ens i det grundaste vatten. Små barn ska aldrig vara längre bort än att du når dem.

Sommaren innebär för många barn härliga bad och vattenaktiviteter utomhus. Att barn kan simma och de vuxnas uppsikt är de viktigaste åtgärderna för att öka säkerheten i och vid vatten och minska drunkningsolyckorna bland barn. Det är förståeligt att många vill använda mobilen eller läsplattan på badstranden, men har du barn som är i närheten av vattnet så ska mobilen läggas åt sidan. Att ha uppsikt över barnet kan vara livsavgörande. Tvärtemot vad många tror går drunkning ofta fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och rop på hjälp.

Simkunnighet är en fråga om mognad

Barn som är yngre än fyra år är vanligtvis inte mogna att lära sig simma. När de blir lite äldre och lär sig vartefter, håll ändå koll på dem när de är i vattnet. Det är lätt att överskatta deras förmåga och tro att de klarar sig bättre än vad de faktiskt gör.

Lär dig hjärt- och lungräddning

Den som har varit på väg att drunkna behöver snabbt få hjärt- och lungräddning. Det kan vara helt livsavgörande. Svenska Livräddningssällskapet erbjuder kurser för både vuxna och barn. Du kan också läsa mer om vår webbkurs för hjärt- och lungräddning som vi har tagit fram i samarbete med utbildningsföretaget Life in Mind.

Välj rätt typ av flytväst till ditt barn

Tar du med ditt barn i båt ska det om det inte kan simma alltid ha en räddningsväst, som i princip är en flytväst med krage. Låt den sitta på även när barnet bara är på bryggan. Läs om flytvästar för barn här.

Uppdaterad mars 2021

Bada tryggt med ditt barn

  • När barnet är i eller i närheten av vatten, koncentrera dig på att hålla uppsikt.
  • Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd så att du direkt kan nå dem om något händer.
  • Även om barnet kan simma, håll uppsikt, särskilt i början av sommaren när vattnet fortfarande kan vara kallt.
  • Barn ska alltid ha flytväst när man åker båt, men det är viktigt även på bryggan. Små barn och icke simkunniga barn rekommenderas att ha räddningsväst som har funktionen att det vänder barnet rätt om det hamnar i vattnet.
  • Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs en vuxen.

Expertens råd om barn och vatten

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring