Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Eksem

shadow

Eksem kan drabba barn så tidigt som vid 2-4 månaders ålder. En del barn får eksem p g a allergi, men vanligast är att man är torr och känslig i huden, ibland även i hårbotten (seborroiskt eksem), utan känd orsak.

Ofta är det ärftligt med eksem. Vanliga orsaker till så kallade allergier mot komjölksprotein, ägg och ibland fisk. Hos barn i förskoleåldern ökar andelen barn med andra typer av eksem, t ex kontakteksem.

De flesta barn växer ifrån eksemet vid 1-2 års ålder, men ibland stannar det kvar och ger då besvär framförallt i böjvecken på armar, ben och hals.

Eksemet gör huden röd och irriterad, ibland vätskande eller torr och fnasig. Eksemet kliar och kan ibland bli infekterat av hudbakterier, till exempel stafylokocker, om barnet kliar mycket på det.

Behandling – smörj, smörj, smörj

Mjukgörande och fuktbevarande krämer kan köpas receptfritt på apotek. Ibland behövs en mild kortisonkräm (finns receptfritt på apotek) för de mest utsatta ställena på kroppen, vanligen böjvecken.

Förebygg att huden blir torr

Barn med eksemproblem har mycket ofta torr hud som en stor del i sina besvär.
Här följer några enkla tips som kan förebygga och lindra torr hud.

Tvätta inte barnet med tvål för ofta.
• Använd gärna badolja i badvattnet och en mjukgörande salva efter badet.
• Vid minusgrader, tvätta barnets ansikte på kvällen före läggdags.
• Använd inte salva i ansiktet på morgonen innan det är dags att gå ut. Det kan bidra till köldskada i huden.

Svårbehandlade eksem – kontakta BVC

Om eksemet är svårbehandlat eller kliande, måste man fundera över vad som orsakar det. Ta då kontakt med BVC. Det är viktigt att barn med eksem får rätt behandling. Vid misstanke mot allergi, till exempel mot komjölk, ägg eller fisk, kan man behöva utesluta näringsämnet för att stävja eksemet. Ibland kan det vara aktuellt med en allergiutredning för att om möjligt kunna påvisa vad som utlöser eksembesvären.

Under uppdatering nov 2017

Faktagranskad av
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

shadow

Födelsemärken

Storkbett, eldsmärke, smultronmärke, mongolfläck eller leverfläck? Födelsemärken kan se ut på många sätt. Hos småbarn är de i stort sett alltid ofarliga.

Läs mer
shadow

Läsarnas kalastips

Sago-charader, kvastdans, temakalas, ballonglekar…Bland läsarnas egna barnkalas-tips hittar du idéer och inspiration för en lyckad fest!

Läs mer