Familjen

Atopiskt eksem

Eksem är en inflammatorisk sjukdom i huden. Risken att drabbas är oftast medfödd. Om föräldrarna är allergiska ökar barnets risk att få eksem.

I regel kommer de första symtomen på eksem tidigt, några veckor eller månader efter födelsen. Sjukdomen kan gå i skov, med akuta försämringsperioder följda av perioder med mindre symtom.

Orsaker till att eksemet blir värre kan vara:

  • vissa födoämnen (särskilt mjölk och ägg)
  • kontakt med djur
  • infektioner

Ett spädbarn med eksem får inte sällan pollenallergi eller astma när det blir litet äldre. Ibland kan då eksemet förbättras eller helt försvinna. I tjugoårsåldern får många istället ett handeksem, speciellt om de har ett riskyrke (t ex frisör, köksarbete, laboratoriearbete, lokalvård, sjukvård) medan huden på resten av kroppen läkt.

Symtom

De allra första symtomen hos spädbarnet brukar vara kliande rodnad och fjällig hud på kinder och ansikte, därefter nacke, hals, armar och så småningom böjvecken (arm- och knäveck). Om eksemet är svårare kan huden även få blåsor som vätskar.

Med åren kan huden bli grövre och kan se "gammal" ut. Det obehagligaste symtomet är den svåra klåda, som kan störa sömnen och göra att barnet river sönder sin hud. Det blir en ond cirkel, eftersom rivningen förvärrar inflammationen i huden.

Behandlingar

Det viktigaste är att bryta den onda klåd-riv-cirkeln. De viktigaste metoderna är då att:

  • Undvika det som utlöser eller försämrar hudbesvären, inklusive eventuell hudinfektion.
  • Använda kortisonkrämer som hämmar inflammationen i huden och lindrar klådan. Det är viktigt att behandlingen med kortisonkrämer görs i samråd med barn- eller hudläkare. Rätt skött är en sådan behandling ofarlig och mycket effektiv.
  • Använda mjukgörande krämer dagligen som stärker hudens skyddsbarriär.

På många mottagningar erbjuds s k eksemskola för barn och föräldrar.

Vad kan jag göra för att mitt barn ska slippa få atopiskt eksem?

Eftersom sjukdomen ofta debuterar tidigt, och orsaken till den är oklar, är det svårt att förebygga den. Men man kan undvika försämring av eksemet genom att hålla huden mjuk och smidig med någon lämplig kräm.

Kontakteksem

En annan form av eksem är kontakteksem. Det kan utlösas av allergiframkallande ämnen som till exempel nickel eller gummi, och kallas då allergiskt kontakteksem. Den vanligaste orsaken är nickelallergi efter håltagning i öronen.

Om man trots den ökade risken för allergi vill låta barnet göra hål i sina öron gäller det att följa strikta regler för hygien och skötsel, samt att bara använda garanterat nickelsäkra håltagare och smycken.

När kontakteksemet orsakas av en direkt kemisk effekt, som t ex stark tvål, lösningsmedel, upprepad vattenkontakt, kallas det icke-allergiskt kontakteksem. Kontakteksem är vanligast på händer, och är vanligast hos vuxna.

Uppdaterad juni 2016


Granskad av:

Johan Alm, specialist barnallergi

Psoriasis - inte något eksem

Hudsjukdomen psoriasis är inte släkt med atopiskt eksem eller annat eksem, eftersom immunsystemet inte alls är inblandat på samma sätt.

Läs gärna våra expertsvar och andra artiklar:

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring