Familjen

Allergi - frågor och svar

Rinnande näsa, eksem eller magbesvär? Här hittar du frågor och svar om olika slags allergier och typer av överkänslighet.

Vad är allergi?

Att immunsystemet reagerar mot ett specifikt ämne med att producera s k mag-tarmsymptom.

Vad betyder atopisk?

Det innebär att barnet har en läggning att bilda antikroppar och att reagera med allergiska symtom, t ex allergisk astma, böjveckseksem eller pollenallergi (hösnuva).

Vad är ett allergen?

Ett ämne som hos vissa stimulerar immunförsvaret så att allergiantikroppar bildas. Vanliga allergen är olika slags pollen, mjölk, ägg, jordnötter eller frukter och insektsgifter som bi- och getinggift.

Vad är hösnuva?

Klåda i ögonen och nästäppa orsakat av allergi, oftast mot träd- eller gräspollen. Det drabbar barn och vuxna på våren (olika trädpollen) eller sommar/höst (olika grässorter).

Vad innebär allergivaccination?

Vissa allergier, t ex besvärliga pollen- och insektsgiftsallergier kan behandlas med "allergivaccination", s k specifik immunterapi eller SIT.

Det innebär att man vänjer kroppens immunsystem vid allt högre doser av det allergen barnet reagerar mot. Det sker med injektioner av ämnet under mycket kontrollerade former. Vid gräspollenallergi är behandling med dagliga tabletter under tungan ett alternativ.

Växer man ifrån allergier?

Man blir oftast - men inte alltid - bättre med stigande ålder om man kan undvika det som är allergent, d v s den utlösande orsaken. Men känsligheten för ämnet finns oftast kvar, och tyvärr kan nya allergiska symtom dyka upp när barnet vuxit ifrån ett annat.

Är allergi farligt?

Ja, vissa allergier kan vara farliga, t ex mjölk-, ägg- och jordnötsallergi. Men de flesta allergier är inte så farliga, även om de kan begränsa livsföringen på olika sätt.

Är allergi mot penicillin vanligt?

Det är vanligt att reagera med oskyldiga prickar i samband med antibiotikabehandling. Men det är nästan aldrig allergi. Äkta allergi mot penicillin är ovanligt och måste utredas hos läkare.

Går mjölkallergi över när barnet blir större?

Ja, de allra flesta tidiga allergier mot födoämnen går över, men en del barn har problem såsom mot mjölk och ägg även när de blir äldre.

Är laktosintolerans samma sak som mjölkallergi?

Nej, laktosintolerans innebär att tarmen inte kan bryta ned mjölksockret laktos. Det har med en brist på ett nedbrytningsämne (enzymbrist) och inte alls med immunsystemet att göra. Fast symtom såsom magont och diarré kan vara snarlika vid de båda olika diagnoserna.

Uppdaterad juni 2016


Granskad av: Johan Alm, specialist barnallergi

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring