Alla barn och tonåringar behöver någon vuxen i närheten som bryr sig och vågar spela roll, speciellt om de hamnar i svårigheter. Ofta är det föräldrar, men det kan också vara en lärare, en idrottsledare, en bonusförälder eller ett syskon. De resurser som finns runt omkring är viktiga då barn utvecklas i relationer där de känner sig trygga och sedda.
Inget är svart eller vitt och inget är rätt eller fel. Det viktiga är att agera och det är ok att pröva sig fram. Det är när vi är i dialog med våra barn och tonåringar som vi skapar någonting bra och utgå från att ni ska hitta lösningar tillsammans. Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga.
Vi vuxna behöver vara tillgängliga för våra barn och tonåringar i vardagen, inte bara när det behövs som allra mest. Det är där förtroendet byggs upp. Många tonåringar har saker de vill berätta för vuxna hela tiden. Det kan handla om skolan, fritidsintressen, kompisar eller något annat. Har du visat att du finns där i vardagen så är chansen större att tonåringen vänder sig till dig när det är något som är jobbigt.
Tre tips på hur du kan bygga förtroende:
Man kanske inte alltid kan tro det, men många tonåringar vill att du som vuxen ska närma dig och ställa frågor. Du kanske väntar på rätt tillfälle, men det kommer sällan - så rådet är att ta de möjligheter som dyker upp. Du kan också skapa dig egna tillfällen genom att hitta er rutin i vardagen, t.ex. äta frukost ihop eller skjutsa till träningen.
Som vuxen får du också räkna med att bli avvisad ibland. Bara för att du är beredd att ställa frågor behöver det inte betyda att din tonåring är redo att svara. Men ha tålamod och ta ett steg i taget. Frågor väcker också tankar, så fortsätt att ställa dem – men kanske på andra sätt eller vid nya tillfällen.
Läs om hur du håller samtalet vid liv
Tonårstiden kan vara jobbig och det får man vara beredd på. Men oavsett vad som kommer fram, försök stå stadigt och visa att du finns kvar. Det är viktigt att inte förminska den oro eller de problem som du får höra. I din värld kan problemet kännas litet men ha respekt för att det är tonåringens verklighet och ett stort problem för hen.
Några tips på vägen:
Läs om hur du kan stå stadigt och stanna kvar
Text: Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert
Linda Janze, Familjehjälpen
Trygg-Hansa
Uppdaterad: Mars 2021
Barns och tonåringars trygghet är viktig för oss. Vi vet att deras välmående stärks av att vi vuxna bryr oss om, vågar vara viktiga och ”lägger oss i” när det behövs. Tillsammans med Bris vill vi bidra i det förebyggande arbetet och därmed främja den psykiska hälsan bland barn och tonåringar.
Du kan också göra skillnad genom att stötta Bris och ge fler barn möjlighet att berätta. Läs mer om Bris och hur du ger dem en gåva här.
Familjehjälpen är en service för dig som har en barnförsäkring hos Trygg-Hansa och behöver vägledning om samhällets stöd och ersättningar. Det kan t.ex. handla om vilka ersättningar som finns att söka hos Försäkringskassan eller rätten till stöd i skolan. Läs mer om Familjehjälpen.
När barn och tonåringar mår psykiskt dåligt kan det visa sig på många olika sätt. Det är viktigt att så tidigt som möjligt uppmärksamma tecken på psykisk ohälsa för att kunna stötta med rätt insatser.
Om du märker att ett barn eller en tonåring mår dåligt psykiskt och det inte blir bättre så är det viktigt att söka hjälp. Det finns flera olika vägar att gå och här finns tips på var du kan vända dig.
Vi pratar med våra barn redan när de ligger i magen och sedan fortsätter vi prata med dem under uppväxten. Men i tonåren tystnar ofta samtalet. Hur närmar vi oss våra tonåringar på ett sätt där vi visar att vi bryr oss om dem utan att vi tränger oss på allt för mycket?