Håll samtalet vid liv
Vi pratar med våra barn redan när de ligger i magen och sedan fortsätter vi prata med dem under uppväxten. Men i tonåren tystnar ofta samtalet. Som vuxen kan man uppleva att tonåringen drar sig undan men de flesta vill ändå att vi vuxna ska närma oss och både lyssna och ställa frågor. Men hur gör vi det på ett balanserat sätt där vi visar att vi bryr oss om dem utan att vi tränger oss på allt för mycket?
– Känns det som om du bara pratar med ditt barn när du ska klaga? Det kan bli så i perioder, men hur det än är, brukar det finnas något som går bra, som fungerar, som är positivt i din tonårings liv. Du kan fråga och visa dig intresserad av det, även om du inte får så mycket gensvar varje gång eller till och med blir avsnäst. Det är också viktigt att du själv ber om ursäkt när det blir fel, visa ditt barn att det är mänskligt att göra fel, att det inte behöver vara hela världen, säger Catarina Nylund, kurator på Bris
Några tips på vägen
- Visa att du är intresserad, ta dig tid att lyssna och att ställa frågor. Om du visar att du har tid är chansen större att tonåringen fortsätter att berätta.
- Om tonåringen närmar sig dig, ta chansen när den kommer och försök prioritera tonåringen vid det tillfället.
- Det kan ibland låsa sig om det blir för stort fokus på att man ska prata. Du kan därför testa att ställa frågor vid andra tillfällen, t.ex. när ni gör någonting tillsammans som att se på en film, går en promenad eller skjutsar till träningen.
- Hitta balansen och ställ frågor som hjälper vidare. Tonåringar vill oftast inte att du som vuxen ska vara helt tyst, men heller inte att du ska ta över och prata för mycket.
- Ta ett steg i taget och var uthållig. Bara för att du som vuxen ställer frågor kan du inte förvänta dig svar direkt.
- Om du blir avvisad när du försöker ta kontakt kan du säga att du finns där om din tonåring vill prata eller umgås senare. Märker du däremot att tonåringen börjat isolera sig från dig och andra ska du söka hjälp.
Ha inte för höga krav på dig som förälder eller annan vuxen. Utgå ifrån att du gör så gott du kan. Det viktiga är att agera och vi alla kan göra någonting. Om det dock är så att du själv inte vill eller kan - finns det någon annan som tonåringen har förtroende för som du kan ta hjälp av?
Text:
Linda Janze, Familjehjälpen
Trygg-Hansa
Uppdaterad: Mars 2021
Trygg-Hansa samarbetar med Bris
Barns och tonåringars trygghet är viktig för oss. Vi vet att deras välmående stärks av att vi vuxna bryr oss om, vågar vara viktiga och ”lägger oss i” när det behövs. Tillsammans med Bris vill vi bidra i det förebyggande arbetet och därmed främja den psykiska hälsan bland barn och tonåringar.
Du kan också göra skillnad genom att stötta Bris och ge fler barn möjlighet att berätta. Läs mer om Bris och hur du ger dem en gåva här.
Familjehjälpen – vägledning om samhällets stöd
Familjehjälpen är en service för dig som har en barnförsäkring hos Trygg-Hansa och behöver vägledning om samhällets stöd och ersättningar. Det kan t.ex. handla om vilka ersättningar som finns att söka hos Försäkringskassan eller rätten till stöd i skolan. Läs mer om Familjehjälpen.
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.
En utbildning för alla unga
Vår utbildning som hjälper barn och unga att må bättre.