Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sjuåring utan matlust

Fråga:

Min dotter på 7 år har haft ont i magen, känt sig mätt, ätit pyttelite, tappat gnistan, hon är blek, mår illa, har tappat ca 2 kg och har dålig andedräkt.

Inga kräkningar eller diarréer. Hon kan vara hungrig, men sedan blir hon mätt fort.

Detta har pågått i snart fyra månader. Det går upp och ner, så vissa dagar mår hon bra. Vi har tagit prover på henne och de hittar inget fel.

Vi har testat helt mjölkfritt och jag tyckte hon blev piggare. Vi satte sedan in laktosfritt och flickan fick ont igen. Vi ska nu testa helt mjölkfritt igen för att se om hon blir besvärsfri.

Vad tror ni? Kan man få mjölkproteinallergi när man är så stor som 7 år? Eller vad kan detta var tror ni? Jag är så orolig att jag inte kan vänta och se.

Svar:

Jag blir lite bekymrad när jag läser ditt mail. Det är ovanligt att man blir allergisk mot mjölkprotein när man är sju år.

Det som ändå talar för mjölkproteinallergi är din dotter blev ”piggare” när hon fick en helt mjölkfri diet men sämre när hon fick laktosfri diet. Den laktosfria dieten innehåller inget eller mycket lite laktos (=mjölksocker) men mjölkprotein i form av bl.a. hårdost.
Läs gärna mer om överkänslighet mot födoämnen.

En flicka i sjuårsåldern går inte ner 2 kg i vikt utan anledning. Då jag inte vet vilka prover som tagits har jag svårt att uttala mig om orsaken.

En kronisk infektion av något slag kan ge de symtom du beskriver, exempelvis en kronisk tarminfektion men den borde också visa sig med diarré, illamående och ev kräkningar.

En fråga jag ställer mig är om hennes symtom är, det vi kallar psykosomatiska. Det är ganska vanligt i den här åldern med magsmärtor, som beror på spänning, stress och andra psykiska påfrestningar.

Har det hänt något i familjen eller skolan, som din dotter kan uppleva som jobbigt? Jag hoppas att ni har en läkarkontakt, som kan följa upp det här och finna orsaken om det inte förhoppningsvis går över spontant.

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Mer om mat för barn eller dålig aptit:

Äter dåligt – påverkas längden?

Svårt att svälja, ingen matlust

Barn som matvägrar

Näring i barns mat

11 steg mot nyttigare barnmat

shadow

Bada säkert med ditt barn

Att vistas vid sjöar, pooler och hav hör sommaren till. Här är några saker du bör tänka på för att lära ditt lilla barn vattentrygghet och för att bada säkert.

Läs merarrow
shadow

Rädd för att bada

Ett litet barn som älskat att bada kan plötsligt bli rädd så fort badbaljan kommer fram. Det kan bero på flera olika saker - läs psykologens förklaringar.

Läs merarrow