Familjen

Vänta med att ge ettåring honung, spenat?

Fråga:

Min son fyller 1 år om en vecka.

Kan jag ge honom honung och spenat eller ska man vänta några månader till?

Han har ätit samma mat som oss sen han var 4 månader och han älskar all mat!:)

Jag anpassade hans måltider de första 4-7 månaderna, men sedan 8 månaders ålder så har han fått stekt mat o allt.

Finns det något som barnet inte får äta förrän vid en viss ålder?

Själv är jag är känslig mot skaldjur men jag äter dem ändå, tar tablett efter. Kan jag då ge min son skaldjur eller bör jag avvakta?

Svar:

Du behöver inte längre avstå från att ge honung och spenat till din ettåring – det är ett råd som bara gäller spädbarn. Det verkar som din son har god aptit och att allt hittills varit okomplicerat.

Från ett års ålder kan friska barn äta all mat som vuxna äter, med få undantag. Det gäller exempelvis strömming från Östersjön, som bara bör ätas två – tre gånger på ett år av barn. Det beror på innehållet av gifter som PCB och dioxiner, som lagras i kroppen. Detsamma gäller även vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern.

Mer information finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Fisk är ett viktigt livsmedel för barn p.g.a. deras innehåll av livsviktiga omättade fetter. Därför finns det alla skäl att ge fisk tidigt i livet. Det finns heller inget som talar för att risken för allergi ökar om man tidigt ger fisk i kosten. Kanske är det till och med så att man ökar risken för fiskallergi om man skjuter upp introduktionen av fisk tills barnet blir äldre. Det finns allergiska barn som tyvärr utvecklar fiskallergi och då måste all fisk uteslutas ur kosten.

Detsamma tycks gälla t.ex. jordnötter, dvs. att risken är större att utveckla jordnötsallergi om man väntar med introduktion av jordnötter till högre ålder. Nu menar jag inte hela jordnötter, som barn kan sätta i halsen, utan t.ex. jordnötssmör.

Du skriver också att du själv har en skaldjursallergi. Det betyder inte att din son också blir allergisk för skaldjur. Mitt råd blir därför att du inte ska skjuta upp att ge din son skaldjur.

Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring