Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gul färgton runt näsan?

Fråga:

Mitt barn är lite över ett år och har under en längre tid gul färgton runt och på näsan. Vad kan det vara?
Han är frisk i övrigt, är lite underviktig, väger ca 8-9 kg.
Tacksam för svar.

Svar:

Du skriver att du, ”under en längre tid” noterat en ”gul färgton” på och runt näsan på din pojke. Jag utesluter att det beror på solbränna. Du skriver också att han är lite ”underviktig” för sin ålder men frisk. En gul färgton i huden kan bero på gulsot, som kan ha flera orsaker. Men sjuklig gulsot kan man först och tydligast se på ögonvitorna, så det är inte heller troligt.

På din beskrivning tror jag att den gula färgtonen beror på karoten, som finns i flera grönsaker och frukter men framför allt i riklig mängd i morötter.

Karoten, som kan bilda vitamin A, ger moroten dess orangeröda färg och lagras i underhuden. Det är därför huden får en gul färgton om barnet får mycket av morotspuré och råa morötter. Det är helt ofarligt och går tillbaka när barnet äter mindre av morötter och vissa frukter, t.ex. mango, spenat eller torkade aprikoser. Hos barn i din pojkes ålder handlar det nästan alltid om barn som är förtjusta i morot och som har föräldrar som vet att morot är en nyttig grönsak.

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Mer om mat för barn:

Äter dåligt – påverkas längden?

• Messmör mot förstoppning?

Svårt att svälja, ingen matlust

Barnsjukdomar – snabbguide

Barn som matvägrar

Näring i barns mat

11 steg mot nyttigare barnmat

shadow

Graviditet och bubbelpool

Jag åkte på njurbäcksinfektion i vecka 12 och fick behandling för detta, går på regelbundna kontroller av urinprov. Allt ser bra ut, men är det en risk att bada bubbelpool och bada i bassäng…

Läs mer
shadow

Tandröntgen - någon fara för fostret?

Kan en tandröntgen innebära någon påverkan på fostret i min mage? Läs barnmorskans lugnande svar.

Läs mer