Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Zikavirus - undvika graviditet efter Asien-resa?

Thailand natur
shadow

Fråga:

Jag och min sambo skall backpacka över vintern, åker i slutet av november till Thailand, Vietnam, Filippinerna, Bali och i slutet av februari skall vi till Australien där vi skall stanna i två månader.
Vi har tagit alla vacciner som är rekommenderade. I slutet av resan, i mars har vi tänkt att jag skall sluta med mina minipiller då vi har en önskan om att bli gravida.
Men så har vi hört så mycket om zikaviruset och undrar om det är risk för det i dem länderna vi skall till? Borde man vänta att försöka till efter resan? Skall man då vänta i sex månader efter hemkomst?
Är det säkert att ha sex utan kondom? Eller skall vi som sambos använda det under resan?
Vi har googlat och läst en del men kommer inte helt fram till något solklart besked.
Hoppas någon kan ge oss ett svar och mer klarhet i det här.

Svar:

Jag tycker att du och din man har planerat en härlig resa. Tyvärr finns det zikavirus i de länder du nämner, särskilt i Thailand, där viruset har funnits länge i hela landet. När det gäller Australien har jag inte sett några uppgifter.

Sambandet mellan infektion med zikavirus och vissa missbildningar hos fostret, särskilt mikrocefali, är nu säkerställd. Mikrocefali betyder att barnet föds med liten skalle med underutvecklad hjärna.
Därför skall man undvika osäkert sex och använda kondom när man reser till länder där zikavirus förekommer för att undvika smitta och att man blir gravid. Den som insjuknar med zikavirus, som oftast inte ger några kraftiga symtom, utsöndrar virus i saliv, urin och sperma.
Viruset dröjer sig kvar längst i sperma – upp till sex månader. Det betyder att ni bör vänta med att försöka bli gravida innan det gått sex månader från det ni senast lämnade ett land där man rapporterat att det förekommer zikavirus. Det är också den rekommendation som bl.a. Världshälsoorganisationen och den svenska Folkhälsomyndigheten gått ut med.

Besvarad av
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Mer fakta och expertsvar:

Följ din graviditet – vecka för vecka

Inskrivningssamtal hos barnmorskan

• Hur mycket går man upp under graviditeten?

• Resa och försäkring eller långresor och flyg under graviditet

Sex under graviditeten

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

shadow

Adoption från annat land

Ett adopterat barn har precis samma rättigheter som ett biologiskt barn. För att adoptera ett barn från ett annat land måste man först ansöka om medgivande hos socialnämnden i kommunen oc…

Läs merarrow
shadow

Skabb

Vi kan få på oss skabb från våra husdjur, men reaktionen blir övergående. Om barn får den typ av skabb som går på människa behöver det däremot behandlas.

Läs merarrow