Familjen

Kroppen efter graviditet och förlossning

Din kropp har gått igenom mycket - en lång graviditet och sedan en förlossning. Så länge du är kvar på sjukhuset kan personalen hjälpa och ge råd om exempelvis blödningar, och att våga gå på toaletten om du fått sy bristningar i underlivet.

Förr låg nyblivna mammor länge på BB-avdelningen efter förlossningen. Idag är vårdtiden på BB normalt endast 1-3 dagar beroende om mamman är förstföderska eller omföderska.

Även för den som åker hem tidigt är det viktigt att låta kroppen återhämta sig, att vila ut. Det är en tid när det är viktigt att i lugn och ro lära känna och lära sig sköta barnet; att klä, tvätta och byta blöjor på det. Och det är då amningen kommer igång på allvar.

Avslag - blödningar efter förlossningen

Avslag är det blod som kommer från livmodern efter förlossningen. Att det blöder beror på att det bildats en sårig yta där moderkakan suttit fast i livmoderväggen under graviditeten. Denna yta minskar successivt när moderkakan lossnat efter förlossningen, livmodern drar ihop sig , och ”såret” läker.

Första dagarna efter förlossningen har mamman ganska mycket blödningar, men de upphör successivt. Blödningarna övergår så småningom till färgad flytning och försvinner oftast helt inom 6-8 veckor.

Så länge du blöder bör du på grund av infektionsrisken avstå från att bada i bassäng.

Bristningar

Bäckenbotten, slidan och mellangården har tänjts ut och har kanske behövt sys några stygn efter förlossningen. Det kan göra det obekvämt eller smärtsamt att sitta eller att kissa. Personalen på BB kan visa hur du kan lindra besvären, eller vid behov ge smärtlindrande mediciner.

Svettningar

Det är vanligt att svettas mycket de första dagarna efter förlossningen. Det beror delvis på hormontillströmningen i kroppen.

Gaser i magen

Det är också vanligt med gaser i magen och en allmän känsla av att känna sig svullen och slapp. Det är helt normalt. Den oömma behandlingen av underlivet under förlossningen är naturligtvis kännbar. Och magmusklerna som varit uttänjda under nio månader behöver tränas upp igen.

Livmodern återtar normal storlek - men det tar tid

Livmodern minskar i storlek undan för undan. Från att ha varit utspänd i 9 månader, till att återta sin normala storlek (inte mer än ett hönsägg) efter ett par månader. Amningen gör att livmodern drar ihop sig bra.

Granskad av:

Eva Itzel, förlossningsläkare

Att tänka på

  • Duscha kan du göra redan från början. Bad ska du helst undvika så länge du fortfarande har blodblandade avslag eftersom infektionsrisken då är förhöjd.
  • Om du har någon bristning brukar den läka inom några veckor och eventuella stygn falla bort.
  • Får du värk i magen och /eller feber kan det vara tecken på en infektion. Kontakta då alltid barnmorska eller läkare.
  • Träning och knipövningar stärker musklerna i bukväggen och bäckenbotten. Knipövningar kan man ha nytta av livet ut.