Familjen

Den fjärde trimestern – vad du kan vänta dig

De första tre till fyra månaderna efter förlossningen kallas ibland för den fjärde trimestern. Den kan ses som en förlängning av graviditeten där du som fött barnet behöver tid att läka, bli stark igen och ställa om till det nya livet tillsammans med bebisen och familjen.

Den fjärde trimestern inträffar de första tre till fyra månaderna efter förlossningen. Utöver att det är bebisens första månader i livet, är det en omvälvande tid för dig som nybliven förälder. Trimester fyra är en krävade period som innebär stora omställningar, både fysiologiska och psykologiska, för dig som fött barn.

De vanligaste besvären efter en förlossning

Rent fysiskt genomgår din kropp en massa förändringar. Blödningar, urinläckage, smärta och eftervärkar är helt normalt efter en förlossning. För att underlätta besvären är det viktigt att tänka på att äta och dricka ordentligt, det går även bra att ta smärtstillande medel.

En lika stor del av den fjärde trimestern handlar om mental återhämtning. Tankar och känslor är väldigt individuellt, men det finns saker som är återkommande för de flesta som fött barn.

Sömnbrist och nedstämdhet

Det är vanligt att uppleva besvär som sömnbrist och nedstämdhet. Så många som varannan nybliven förälder upplever nedstämdhet de första dagarna efter förlossningen – och så kallad postpartumdepression (förlossningsdepression) drabbar 10–15 procent av alla som fött barn. För att din kropp ska kunna må bra är det därför viktigt med återhämtning och vila.

Humörsvängningar

Nästan alla upplever humörsvängningar och känslostormar efter sin förlossning. Det beror på de hormonella toppar och dalar som sker under de första dygnen. Medan ”gamla” hormon sjunker, skjuter nya hormon i höjden och det är inte konstigt att känna sig trött och orkeslös.

Ta ner förväntningarna i början

Kom ihåg att ett nytt tillskott i familjen förändrar mycket, vilket är helt normalt, men det kan vara bra att vara förberedd på att saker som innan varit självklara nu sätts på sin spets.

Här är några viktiga saker man kan tänka på:

  • Relationer förändras: Att vara nybliven förälder kan påverka dina relationer. I föräldrapar kan olika förväntningar och syn på uppfostran till exempel skapa friktion. Även relationen till familjemedlemmar, vänner och kollegor förändras, eftersom man har helt nya förutsättningar att förhålla sig till.
  • Blandade känslor inför föräldraskapet: Var inte rädd för att ha blandade känslor för ditt barn den första tiden. Till skillnad mot vad många kanske tror, är det inte ovanligt att inte känna starka känslor i början. Det är snarare mer vanligt att känslorna växer fram i takt med att man landar i sin föräldraroll.
  • Kom ihåg att prata och lyssna: Att ta del av andras erfarenheter och tankar avdramatiserar vanliga problem och rädslor man som nybliven förälder kan ha. Därför är det viktigt att prata och diskutera, gärna med en vän, en familjemedlem eller någon annan som varit med om samma sak.

Få vård och stöd efter förlossningen


Graviditeter och förlossningar är väldigt individuella. För vissa kan läkningsprocessen ta några dagar, för vissa månader, och för andra kan det dröja ett helt år. Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vad som är normalt och när det är läge att ta hjälp.

Upplever du att läkningen inte verkar sätta igång ordentligt, eller om du har besvär med till exempel läckage, värk och smärta som inte blir bättre, bör du kontakta en vårdmottagning. Du kan antingen söka dig till en barnmoskemottagning där du kan få hjälp av en barnmorska att hitta rätt hjälp, eller så kan du söka dig direkt till en gynmottagning.

Fler tips till nyblivna föräldrar

  • Träffa andra föräldrar – På barnavårdscentralen (BVC) anordnas frivilliggrupper för nyblivna föräldrar. Här kan du dela med dig av dina tankar, och lyssna på andras erfarenheter. Du kan också få information och stöd i olika frågor du har.
  • Har du många frågor och tankar? När du besöker BVC med ditt barn finns möjlighet att ställa frågor direkt till en sjuksköterska eller barnmorska.
  • Om du mår dåligt psykiskt är det viktigt att du vågar prata med någon så att du kan få hjälp. Du kan antingen prata med en sjuksköterska eller barnmorska på BVC, eller kontakta en läkare på din vårdcentral.
  • Är du rädd för att skada dig själv eller ditt barn? Kontakta genast BVC eller sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.
  • Behöver du stöd i parrelationen? Kontakta kommunens familjerådgivning, BVC eller en barnmorskemottagning.

Våga prata

Besvär efter förlossningen är något alla som föder barn upplever, därför är det viktigt att man som nybliven förälder vågar prata om sin upplevelse. Många har liknande upplevelser men ibland kan det vara svårt att prata om, och ibland vet man inte var man ska vända sig.

Behöver du mer stöd kan du alltid vända dig till din barnmorska som kan svara på frågor eller remittera dig vidare. I appen Preglife (finns kostnadsfritt på App Store och Google Play) finns mer tips och råd om hur den första tiden efter förlossningen kan vara.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring