Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Vård av naveln — nyfödd

shadow

Normalt torkar naveln ihop och ramlar av 7-12 dagar efter förlossningen.

Ibland kan den lilla stumpen hänga kvar ett par dagar till.  Naveln luktar ibland ganska starkt de sista dagarna. Det är inte farligt.

Hur ska man sköta barnets navel?

På de flesta BB-avdelningar får föräldrarna rekommendationen att tvätta naveln med vanligt, ljummet vatten. Efter tvätten torkas naveln ren med torr bomullspinne. Sårpuder eller antibiotikasalvor ska inte användas.

Lämna naveln öppet och luftigt, helst ska den inte täckas av blöjan.

Om barnets navel blir smetig och illaluktande är det ett tecken på en ytlig infektion i den kvarvarande döda vävnaden. Det är inte farligt, men naveln tvättas då förslagsvis med 0,5% klorhexidinsprit eller alsolsprit 1% som finns att köpa på Apoteket.

När bör man kontakta BVC eller vårdcentral?

Kontakta vården för råd ifall:

• det uppstår en rodnad i huden runt naveln när den är smetig och illaluktande. Det beror på en djupare bakteriell navelinfektion (=omfalit), som måste behandlas omgående.

• det finns kvar en liten hård vit tapp (navelgranulom) i naveln efter att navelstumpen fallit. Den kan då behandlas på BVC, eventuellt med så kallad lapispenna.

• det droppar vätska från naveln, vilket kan bero på en kvarvarande gång från det tidiga fosterstadiet mellan urinblåsan och naveln.

• naveln blöder efter det att navelstumpen fallit bort. Det kan bero på att huden är irriterad eller i sällsynta fall en liten missbildning.

Under uppdatering nov 2017

Faktagranskad av:
Gudmund Stintzing,
barnläkare, docent

shadow

Babybojen - börja bada barnet

Babybojen initierades av Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet eftersom inget barn ska behöva drunkna. Tillsammans vill vi hjälpa alla föräldrar att lära sina barn flyta hemma i…

Läs mer
shadow

Köldskada - förfrysning

Hur vet man om barnet förfrusit en nästipp, öron eller fingarna? Och vad gör man åt en akut köldskada?Läs viktiga fakta och expertens goda råd.

Läs mer