Familjen

Resa med nyfött barn?

Fråga:

Jag och min flickvän väntar barn i mitten av juli. Vi har en resa inplanerad till Cypern i augusti. Är det någon fara att resa med barnet när det är så pass litet? Tänkte att värmen eller något kan ställa till det. Om hon/han kan resa med, vad bör vi tänka på, förutom att barnet inte ska vistas i solen

Svar:

Tack för din fråga angående när ni kan resa med barnet som ni väntar. Det är en vanlig fråga, som jag ofta fått som barnläkare. Särskilt vanlig är frågan på BVC. Den ställs av föräldrar, som vill passa på att vara lediga tillsammans hela familjen och av föräldrar med ursprung i andra länder, som vill besöka och visa barnet för släktingar och vänner.

Det är oftast lättare att resa med ett spädbarn, som ännu inte kan springa omkring eller gå. Det är då också lättare att kontrollera vad barnet äter och annars stoppar i munnen. Det är en stor fördel om barnet ammas då det både är praktiskt och säkert för barnet. Om barnet inte ammas är det säkrast att ta med modersmjölksersättning då den man använder hemma kanske inte går att få tag på.

Flygresan är ett stressmoment i sig och när man väl är på plats skall man skydda barnet mot sjukdomar, sol och insekter.

När är då bästa tidpunkten att resa iväg med ett spädbarn? Mor och barn skall ha hämtat sig efter förlossningen och amningen hunnit komma igång och fungerar. Det är också viktigt att barnet ökar i vikt och utvecklas som förväntat. Det betyder att man bör vänta till efter den första läkarundersökningen på BVC vid sex - åtta veckors ålder.

Spädbarnet har ett medfött skydd mot infektioner under de första månaderna men det har i stort sett försvunnit när barnet närmar sig ett år. vaccin mot kikhosta, difteri, stelkramp, polio, hemofilus och pneumokocker, vid två tillfällen (3 och 5 månader) på BVC.

Att resa iväg, bara ett två - tre veckor efter förlossningen verkar för mig lite vågat, särskilt om det är första barnet. Det är ju heller inte ovanligt att graviditeten kan ”gå över” den beräknade tiden för förlossningen med ett par veckor. Därför vill jag avråda dig från att planera en resa för familjen så tidigt efter förlossningen. Enligt min erfarenhet vore det lämpligare att planera en resa allra tidigast i slutet av september eller oktober, men kanske allra bäst kring årsskiftet när barnet närmar sig sex månader.

Läs gärna tips om att reseapotek.


Besvarad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Läs gärna andra expertsvar:


Hur gäller barnförsäkringen under resa?

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring