Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Välj rätt flytväst

shadow

På sjön ska små barn ha flytväst, så kallad räddningsväst, med ordentlig krage som verkligen lyckas hålla upp barnets ansikte ovanför vattenytan.

Här får du hjälp att välja rätt modell till ditt barn – och en sammanfattning av de senaste testresultaten.

Drunkningsolyckor bland barn har minskat under de senaste decennierna. De flesta drunkningsolyckor sker i mindre sjöar och vattendrag, där flytvästen inte alltid är självklar. En bra flytväst kan rädda ditt barns liv.

Välj rätt räddningsväst till just ditt barn

När du väljer flytväst till ditt barn ska du välja en räddningsväst med fasta så kallade ”flytelement”, krage, orange, gul eller röd färg som syns bra i mörkt vatten, rem i grenen och CE-märkning.
Konstruktionen gör att västen klarar av att vända barnets ansikte upp, ur vattnet – även om barnet skulle vara medvetslöst. Flytväst med krage kallas också räddningsväst, till skillnad från seglarväst utan krage som klassas som ”flytplagg”. (För vuxna simkunniga finns det numera en räddningsväst som blåser upp sig själva ifall man hamnar i vattnet).
Det är också jätteviktigt att västen är något så när bekväm och är lätt att sätta på. Annars blir den kanske inte använd alls!
En bra flytväst är en som sitter på, vad som än händer på sjön. Köp aldrig en väst ”att växa i”. Byt upp er allt eftersom – sälj eller ge bort när barnet växer ur sin väst.
Ifall ni behöver flytväst tillfälligt kan du låna flytvästar gratis eller till en låg kostnad på många ställen i landet – Räddningstjänsten på orten, turistbyrån eller campingplatsen.
Kolla på Svenska Livräddningssällskapets karta över flytvästdepåer som lånar/hyr ut flytvästar.

Checklista för barnets flytväst

• Välj en gul, orange eller röd CE-märkt räddningsväst med krage.
• Välj en flytväst som passar för barnets vikt, men också storlek. Går den inte att knäppa med en jacka under så är västen för liten.
• Välj en flytväst med bra lyftkraft (flytkraft), 100 N eller högre.
• En flytväst som passar ett barn bra kan sitta dåligt på ett annat. För att kontrollera passformen: Spänn alla remmar, ta tag i västen vid skuldrorna – och lyft. Barnets haka och öron ska inte glida igenom halsöppningen.
• Välj en flytväst som är lätt att ta på – enkla knäppen är bättre än snören ifall man inte tar sig tig att knyta dem noga.
• Se över sömmar, spännen, remmar och ytterhölje med jämna mellanrum. Gäller förstås också om du får, eller köper en, begagnad flytväst till ditt barn.
• Kom alltid ihåg att knäppa grenbandet. Utan det finns stor risk att barnet halkar ur sin flytväst ifall det hamnar i vattnet.
• Låt gärna barnet prova hur det känns att hamna i vattnet med flytvästen på.
• Tänk på att blöjor och kläder på barnet kan ändra västens flytegenskaper.
• Håll alltid barnet under uppsikt, även om det bär flytväst.

Flytväst för lite större barn

Ett lite större barn kan bli bekant med sin flytväst genom att öva i lugnt vatten. Hur tungt är det till exempel att varför årets första bad är farligast.

Inför varje bad-säsong, eller varje båt-tur om det inte blir så ofta: Kontrollera att både väst och remmar är hela och funktionsdugliga.

Med flytvästar är det lite som med cykelhjälmar: Om du som vuxen använder flytväst, så hjälper du ditt barn att fortsätta göra detsamma när hen blir lite äldre. Den som själv bär flytväst har också större möjlighet att rädda andra vid ett tillbud. Läs mer om vikten av vuxnas simkunnighet.

Ändå kan det vara svårt att få lite äldre barn och ungdomar att använda de lite otympliga räddningsvästarna, särskilt vid aktiviteter som kräver stor rörelsefrihet.

Mer bekväma alternativ är flytplagg, exempelvis seglarväst, för de barn som kan simma. En sådan väst kan dock inte vända barnet rätt om det är medvetslöst. Det är viktigt att du som förälder gör barnet uppmärksam på att västen inte är hundraprocentigt säker i alla lägen. De uppblåsbara västarna kräver mer underhåll och kunskap och är därför inte lämpliga förrän man har en bra vattenvana och simkunnighet.

Uppdaterad maj 2016

Text:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Två tester av barnflytvästar

Tester av flytvästar görs med jämna mellanrum, men inte varje år.

En relativt färsk genomgång gjordes av tidningen Praktiskt Båtägande 2014. Här tittade man på tolv vanliga flytvästar för riktigt små barn, 5-15 kilo.

Bäst i test blev Helly Hansens ”Baby Safe” samt Baltics ”Bambi”. Båda kostar runt 500 kronor, betydligt billigare än exempelvis Hokkas Baby Boasting (som fick klart godkänt men inget toppbetyg). ”Kayoba Baby” fick omdömet ”bra köp”, bra betyg och ett pris runt 350 kronor. Plastimos Typhoon för små barn likaså. (Medan Plastimos väst för äldre barn fick kritik i testet av västar för något större barn, redovisas här nedan.)

Alla de flytvästar som Praktiskt Båtägande testade fick godkänt, men två av dem rekommenderades ändå inte:
Den ena var O’Neills ”Infant”, som vände barnet utmärkt i vattnet men var både obekväm och hård. Om en flytväst ska användas får den inte vara alltför plågsam att ha på sig, resonerade försöksledarna. Den andra var Biltemas flytväst ”Sportis”, som satt dåligt på och hade ett spänne med osäker funktion.
Dessa två västar råkade även vara de billigaste i testet. Annars är det långt ifrån säkert att det finns ett samband mellan bra funktion och högre pris.

Läs om alla de testade flytvästarna i Praktiskt Båtägande

Testfakta har också gjort en genomgång av sju vanliga barnflytvästar i storlek 15-30 kilo. Testet gjordes med hjälp av en provdocka, som bland annat fick falla från tre meters höjd.

Högsta betyg i det testet fick Regattas ”Soft” (ca 350 kronor) och Helly Hansens ”Junior Safe” (ca 700 kronor). Några provade modeller som fick godkänt men inte högsta betyg var Biltemas ”Sportis”, Julas ”Kayoba Marine”, Watskis ”Euro Kid”.
Alla de testade flytvästarna lyckades vända barnet snabbt från mage till rygg, så att barnet får en chans att andas även om det skulle vara medvetslöst.

Läs om alla de testade flytvästarna hos Testfakta

shadow

Sommarsimskola för barn

Trygg-Hansa delar Svenska Livräddningssällskapets vision om noll drunknade. Låt ditt barn gå i sommarsimskola, i regi av Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa, för härliga och…

Läs mer
shadow

Vågar jag bli gravid efter 44?

Vågar jag satsa på att bli mamma efter 44? Rent statistiskt är det svårare att bli gravid i högre ålder. Läs barnmorskans hela svar.

Läs mer