Barns oro tar sig olika i uttryck. Vissa barn kan få svårt att sova medan andra får ont i magen, blir arga eller inte vill vara ensamma. Det är inte givet att barnet berättar om sin oro eller svarar ja om de får frågan.
Barn behöver trygga och tillgängliga vuxna som möter barnet och lindrar dess oro. Nedan följer några tips på hur du kan upptäcka om ditt barn är oroligt och på vilket sätt du kan stötta.
Som vuxen behöver vi vara uppmärksamma på våra barns signaler. I tider av osäkerhet och förändringar är detta extra viktigt.
Det är viktigt att man själv försöker hålla sig lugn. Det finns dock inga rätt och fel. Fokusera därför på vad som känns bäst för dig och ditt barn. Vissa barn behöver få prata och andra behöver få fokusera på annat.
Barn kan inte ta in och hantera den enorma mängd information som cirkulerar och en vuxen behöver därför hjälpa till att begränsa informationsflödet och förklara när det behövs.
Barn mår bra av rutiner i sin vardag. Se därför till att upprätthålla så många rutiner som möjligt som barnet mår bra av och behöver.
Läs mer om hur man kan hitta fungerande rutiner.
Text och granskad april 2021:
Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert
Linda Janze, Familjehjälpen
Källa: Trygg-Hansa och Bris
Det är inte farligt för ett barn eller tonåring att känna oro och rädsla. Det är normala känslor och det går vanligtvis över efter en tid. Om oron inte släpper och om du märker att det påverkar era möjligheter till en fungerande vardag, så kan det vara aktuellt att söka hjälp.
För ett yngre barn kan du i första hand vända dig till BVC/BHV för rådgivning. Går ditt barn på förskola så kan du även prata med personalen om dina funderingar och om de märker någon förändring.
För ett äldre barn eller en tonåring kan du kontakta din husläkarmottagning, en ungdomsmottagning, barn- och ungdomsmedicinsk mottagning eller barn- och ungdomspsykiatrin. Du kan även kontakta skolan för att få information om hur de upplever barnet där.
Om du har Trygg-Hansas barnförsäkring och behöver information om vilka möjligheter till stöd som finns i samhället kan du kontakta Familjehjälpen för kostnadsfri vägledning.
Kontakt med Familjehjälpen
Vill du få vägledning av Familjehjälpen kan du skriva till oss. För tillfället har vi en situation som gör att vi har längre svarstider än normalt. Om du vill komma i kontakt med oss kommer vi göra allt vi kan för att du ska få hjälp så snart som möjligt, men vi vill göra dig uppmärksam på att vår kontakt kan dröja till efter sommaren. Läs mer här.
Barns och tonåringars trygghet är viktiga för oss och därför samarbetar vi med Bris. Bris stöttar många barn och tonåringar varje dag genom att ge dem möjlighet att prata med en kurator.
Du som vuxen kan också få stöd genom att ringa Bris vuxentelefon om barn på telefonnummer 077-150 50 50, alla vardagar kl. 9-12. Till Bris vuxentelefon kan du ringa om du vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år. Läs mer på Bris hemsida.
Sätt vettiga och tydliga gränser för ditt barn. Det är en utmärkt utgångspunkt för barnets orientering kring livets spelregler, en viktig del av uppfostran.
Många föräldrar som är i kontakt med Trygg-Hansas service Familjehjälpen har frågor om stöd från Socialtjänsten. Ta del av vanliga frågor och svar om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade här.
Hur pratar man med sitt barn om terrorhot eller terrorattacker? Psykologen tipsar om hur du hanterar barns oro på ett bra sätt.