Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bilbarnstolar - tester

shadow

Alla babyskydd och bilbarnstolar som säljs i Sverige är godkända ur säkerhetssynpunkt, men vissa är faktiskt säkrare än andra – och definitivt mer praktiska. Här nedan hittar du resultatet av några tester som gjorts av babyskydd och bilbarnstolar under senare år.

Råd & Röns tester har i första hand fokus på säkerheten, sajten Bäst-i-Test (längre ned på sidan) ger sina rekommendationer utifrån hur praktiska babyskydd och stolar är.

Montera rätt är A och O

När barn som suttit i barnstol skadas vid krock beror det inte sällan på att stolen lossnat på grund av felaktig montering. Räkna med att ni måste läsa manualen för att vara säkra på att stolen sitter fast på rätt sätt. En bilbarnstol kräver oftast en förankring under bilens säte plus att man fäster den med bilens bälte. Ibland behövs ett medföljande stödben för att stolen ska sitta bra.
Till vissa stolar erbjuds så kallade Isofix-fästen som gör dem enklare att montera. För babyskydd som plockas in och ut ur bilen är detta det säkraste alternativet för att stolen alltid ska hamna rätt.

För att krångla till saken ytterligare fungerar vissa stolar bra i vissa bilmodeller och sämre i andra, beroende på t ex hur stor bilen är eller hur den är utformad. En påläst säljare kan ibland ge svar. Be annars att få prova när ni ska köpa stol!
Ifall ni köper en begagnad stol är det som med hjälmar: Den får inte ha varit med om någon olycka, då kan den ha osynliga skador och spricker som gör att den inte längre är säker.

Råd & Röns tester fokuserar på säkerhet

I ett test från Råd & Rön 2014 provades 13 bilbarnstolar, babyskydd (0-9 månader), bilbarnstolar (ca 7 månader-4 år) plus två bältesstolar (4-5 år och uppåt).
Testerna gällde främst stolarnas säkerhet vid krock, men man tittade även på en rad andra saker; hur rymliga stolarna var, om de var lätthanterade och huruvida materialen innehöll mycket miljögifter.

Säkra och mindre säkra babyskydd

Bäst i Råd & Röns test var Recaro Privia Isofix bas (ca 2 800 kr). Jane Matrix Light 2 Isofix bas (ca 3 900 kr) var också ett säkert skydd med liggmöjligheter, men svårt att montera rätt.

Två babyskydd fick rejält underkänt, och borde enligt Råd & Rön inte få säljas: ABC Designs Risus Isofix bas som inte skyddar barnet vid vare sig vid sido- eller frontalkrock.
Det andra bottennappet var babyskyddet Silver Cross Simplicity som hade halter av PAH som låg långt över gränsvärdet inom EU.
Man vill också varna för att sätta riktigt små nyfödda eller riktigt små barn i bilbarnstolen Britax Dual-Fix (ca 4 900 kr).

Mer om Råd & Röns tester av bilbarnstol (betalvägg).

Bilbarnstolar, bakåtvända eller kombi – säkerhet

Alla studier visat att ett barn sitter tryggare bakvänt – ifall bilen skulle krocka bromsas ju huvud och kropp upp mot ett helt ryggstöd. Vid en kollision räknar man med att barnets nacke utsätts för fem gånger större kraft då det åker framåtvänt, än då det åker baklänges.
Barn bör alltså sitta i en bakåtvänd stol upp till 4-5 års ålder, oftast anges viktgränsen 18 eller 25 kilo. Ändå säljs många stolar som vänder barnet framåt.
Det finns också kombistolar som kan användas åt valfritt håll, men de blir aldrig riktigt lika säkra som de som är konstruerade enbart för att monteras med ryggen i körriktningen.

Den stol som fick klart bäst poäng i Råd & Röns test 2014 var Britax Max-Fix 2, en bra bakåtvänd stol för ca 3 600 kr.
En av de två stolar som fått varningsflagg året innan var Axkids Kidzofix som lossnade från sina fästen vid simulerad krock, vid upprepade tillfällen.

Säkraste framåtvända stolarna

I Sverige är det lag på att barn under 135 cm ska använda någon typ av stol eller sits i bilen. När barnen kommit upp i åldern 4-5 år och inte får plats i en bakåtvänd stol längre blir det naturliga valet en bilbarnstol, eller bältesstol som den också kallas.
När barnets huvud börjar sticka upp ovanför kanten på bilbarnstolen är det dags att vända den framåt.
En bältesstol är som regel betydligt säkrare än en bälteskudde eftersom den ger bättre skydd vid sidokrock och dessutom håller bilbältet på rätt plats vid frontalkrock.

I Råd & Röns test år 2014 ansågs Britax Kidfix XP Isofix (ca 2 200 kr) vara en bra stol.

Den uppblåsbara bilbarnstolen Easycarseat har fått bottenbetyg i flera test. Enligt reklamen är stolen enkel att ta med på resan, men den är varken säker eller bekväm.

Mer praktiska omdömen hos Bäst-i-Test

Sajten Bäst-i-Test testar också bilbarnstolar, men tittar mer på hur praktiska, bekväma och lättmonterade stolarna är än på deras krocksäkerhet. På sajten hittar du också länkar till kampanjer eller var du kan hitta modellen till ett bra pris.

Babyskydd:

Maxi Cosi Pebble (2 400 kr) blev Bäst-i-tests favorit 2015.  Det är ett något mer påkostat och avancerat babyskydd än den populära modellen CabrioFix från samma märke, men selen är smartare konstruerad, skriver sajten.
Även BeSafe iZi Go (2 500 kr) fick höga poäng.
Här kan du läsa hela testet.

Bilbarnstolar:

År 2016 blev Bäst-i-test favorit BeSafe iZi Plus, (ca 4 700 kr).
Britax Max Way (2 700 kr), Axkid Minikid (ca 3 200 kr), Maxi Cosi Mobi XP (3 300 kr) hörde till de som också fick bra poäng.
Här kan du läsa hela testet.

Bältesstolar:

Maxi Cosi Rodifix 2016 (450 kr) blev favorit hos Bäst-i-Test. Bra betyg fick också Kids Embrace (som finns i bl a Batman-modell, 780 kr!), Britax Kidfix XP SICT, Cybex Solution M-Fix och Cybex Solution Q2-Fix.
Här kan du läsa hela testet.

Under uppdatering våren 2018

Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Hyra stol går också bra

En del föräldrar väljer att hyra bilbarnstol istället för att köpa, och byta stol allt efter det att barnet växer. En del försäkringsbolag och återförsäljare hyr ut bilbarnstolar av olika slag.

TryggHansa hyr inte ut skydd eller stolar, men har ett antal produkter i Trygg-Hansas säkerhetsshop.

Mer info hittar du här:

Hos NTF – Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande hittar du massor och frågor och svar om babyskydd och bilbarnstolar.

Mer tips, fakta och expertsvar:

Bra och dåliga babysitters

Välja barnvagn – goda råd

Barn och vatten

Slitstarka och giftfria regnkläder

Bästa vinteroverallen

Stöldskydda bilen med märk-DNA

Hur gäller barnförsäkringen på utlandsresan?

Ge ditt barn en god grundtrygghet och självkänsla

play-button
shadow

Brandöva hemma

Vi brandövar i skolan, på jobbet... Men hur är det hemma, vet dina barn hur brandlarmet låter och vad de ska göra ifall det börjar brinna?

Se filmen här
shadow

Hjärnhinneinflammation (meningit)

Hjärnhinneinflammation, meningit, är vanligast hos riktigt små barn. Till symtomen hör illamående, feber, huvudvärk och ofta en typisk nackstelhet.

Läs mer