Familjen

När våra barn åker bil

Många barn åker bil i princip varje dag. Och det är lika viktigt varje gång att försöka göra bilturen så säker som möjligt, för att minska skaderisken om olyckan skulle vara framme. Det är till exempel viktigt att barn åker bakåtvända så länge som möjligt och att du väljer en bilstol som är anpassad för barnets ålder och längd.

Sedan 1988 finns en särskild lag som gäller för transport av barn i bil. Huvudregeln är att alla barn som åker bil ska vara fastspända. Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning, som babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.

Barn rekommenderas att åka bakåtvända så länge som möjligt eftersom deras huvuden är tunga i förhållande till vad deras nackmuskler kan hålla emot vid en kollision. Först runt 4-5 års ålder har barnets nackmuskler utvecklats tillräckligt för att kunna hålla emot vid en kraftig inbromsning eller krock.

Dödsrisken vid en kollision minskar med ungefär 90 procent om ett mindre barn sitter i en bakåtvänd bilbarnstol. Ändå åker nästan hälften av svenska barn i åldern 3-5 år framåtvänt, vilket är onödigt tidigt ur olycksfallssynpunkt.

Spädbarn 0-9 månader - Bilbarnstol för baby

De minsta barnen ska åka i ett så kallat babyskydd. Babyn ska vila stadigt och bekvämt, med skydd för hela huvudet. Babyskydd kan hyras eller köpas hos vissa barnvagnsbutiker och försäkringsbolag.

Babyskyddet ska sitta stadigt och inte luta för mycket. Avståndet till instrumentbrädan, eller till stolen framför, ska vara så stort som möjligt. Barnet ska vara fastspänt med det bälte som hör till babyskyddet och aldrig sitta på en plats som har krockkudde. Barnskyddet är urvuxet när barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant.

Från cirka 7 mån till cirka 4 år – Bakåtvänd bilbarnstol

När ditt barn kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol som kan monteras i fram- eller baksätet. I framsätet ska stolen vila mot instrumentbrädan, aldrig mot vindrutan. I baksätet ska stolen vila mot framsätets ryggstöd. Belasta stolen och spänn banden så att stolen sitter stadigt. Fäst aldrig stolen på en plats som har krockkudde. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp ovanför ryggstödets kant eller när viktgränsen passerats.

Barn 4-5 år

I åldern 4-5 år kan barnet börja åka framåtvänt på en bälteskudde eller bältesstol. Först då har barnets nackmuskler utvecklats tillräckligt för att kunna hålla emot vid en kraftig inbromsning eller krock. Läkare och forskare rekommenderar att barn sedan ska fortsätta använda bältesstol eller kudde upp till 10-12 års ålder, eller tills barnet är ungefär 150 cm.

Tänk på att bilbältet ska hålla både barnet och stolen eller kudden på plats. Bältet ska vara sträckt och vila på axeln, nära halsen. Låt aldrig barnet ha bältet under armen. Bältets "höftdel" ska löpa över barnets lår, inte över magen.

Barn ska aldrig sitta på en plats som har krockkudde. Kom ihåg att det är viktigt med säkerheten (bälte + stol/kudde) för alla även när du ska skjutsa barnens kompisar vid hämtning/lämning på förskola, skola eller fritidsaktivitet. Fråga också alltid efter bilbarnstol när du beställer taxi.

Tänk på!

Det finns många olika bilbarnskydd som passar olika bra i olika bilar. Köp alltid en godkänd stol och prova så att stolen passar i din bil innan du gör inköpet.

Titta in i Trygg-Hansas säkerhetsshop, där det finns ett urval bilbarnstolar att köpa

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring