Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Blöjutslag - behandling

shadow

Blöjutslag kallas också ibland blöjeksem (eller blöjdermatit). De kan vara besvärliga, och förvärras snabbt av en blöt blöja.

En rödfnasig stjärt som svider och gör ont kan vara riktigt plågsam för ett litet barn. Här får du tips om hur du förebygger och behandlar problemen.

Så förebygger och behandlar du blöjutslagen

• Låt ditt barn ligga eller gå omkring med naken stjärt. Det räcker inte med några minuter, det behövs flera timmar dagligen.

• Byt blöja ofta. Välj en sort som inte sitter för tätt. Tygblöjor har inte visat sig minska uppkomsten av blöjutslag.

• Tvätta helst bara med ljummet vatten eller barn- eller olivolja på mjuk tvättlapp.

• Undvik de tvättlappar som köps redan våta i förpackning.

• Smörj med fet salva, såsom zinkpasta, Silon® eller Inotyol®.

• Ibland kan en svag, receptfri hydrokortisonkräm krävas under ett par dagar för att häva ett riktigt kraftigt blöjutslag.

Om stjärten inte blir bättre, rådgör med BVC. Misstänker du att det har blivit en svampinfektion i huden kan du låta BVC-sköterskan pensla stjärten med metylrosanilin. I vissa fall behövs också en svampdödande salva – rådgör med BVC.

Uppdaterad aug 2016

Faktagranskad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

 

shadow

Eksem

De flesta barn växer ifrån sina eksem vid 1-2 års ålder, men ibland stannar det kvar i form av böjveckseksem på armar, ben och hals.

Läs merarrow
play-button
shadow

Vatten + barn = håll uppsikt

Att hålla koll på barnet hela tiden när det är på stranden och i vatten – det är den säkraste metoden för att undvika olyckor.

Se filmen härarrow