Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Hyposensibilisering mot allergi?

Fråga:

Vi har en dotter som verkar vara allergisk mot hästarna i stallet där hon rider. I våras verkade det också vara mot pollen.
Vi ska nog göra tester snart men undrar – visst finns det väl behandling som minskar allergier (sensibilisering?). Fungerar det mot alla slags allergier och varför får i så fall inte alla allergiker sådan hjälp i så fall?

Svar:

Er dotter kan mycket riktigt vara allergisk mot hästar, men tänkbart är att hon istället/dessutom är allergisk mot gräs/hö som ju alltid finns i stallmiljö. Besvären på våren kan tyda på björkpollenallergi.
Ett läkarbesök som inkluderar allergitest (hudtest eller blodprov) kan vara klargörande.

Effektiva allergimediciner finns, men lika viktigt är också om möjligt att inte utsätta sig för det man är allergisk mot, så risken finns att er dotter måste byta intresse från ridning till något annat.

Viktigt är också att ta reda på om hon också får astmatiska besvär, så att även sådan behandling ges, och inte bara hjälp mot allergisk snuva.

Det finns mycket riktigt en behandling som syftar till att bota allergi, så kallad specifik immunterapi. Då ger man försiktigt sprutor regelbundet under flera år med just det man är allergisk mot. Det är oftast en effektiv behandlingsmetod med bäst effekt mot björk- och gräsallergi. Mot häst är behandlingen tyvärr inte lika effektivt och sprutorna ger oftare besvär.

Denna immunterapi är en omfattande behandling som kan ges till dem som inte får tillräcklig hjälp av vanliga mediciner trots att man försöker hålla sig undan från det man inte tål. Så det ingen behandlingsmetod för att kunna fortsätta att exempelvis rida.

Ta kontakt med er husläkare eller barnmottagning för undersökning och diskussion om möjliga sätt att hjälpa er dotter till besvärsfrihet.

Uppdaterad aug 2016

Besvarad av:
Johan Alm, specialist barnallergi

Läs gärna mer om
Pälsdjursallergi
eller expertsvar om
Vågar vi skaffa hund?

shadow

Babybojen - börja bada barnet

Babybojen initierades av Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet eftersom inget barn ska behöva drunkna. Tillsammans vill vi hjälpa alla föräldrar att lära sina barn flyta hemma i…

Läs mer
shadow

Sluta skjuta upp

Alla gör det, mer eller mindre. Vi skjuter på det som borde göras direkt. Fullt mänskligt, men inte särskilt smart. Genom att skjuta upp saker bjuder vi oss själva på en stunds undanflykt,…

Läs mer