Familjen

Gravid under pandemin – så kan du tänka inför förlossningen

I väntan på ett barn snurrar ofta tusen tankar runt i huvudet. Hur ska ni hantera era känslor och funderingar när det dessutom pågår en pandemi? Vad är det som gäller egentligen? Maria Sahlin, barnmorska och utbildningschef, förklarar och ger lugnande ord om hur du och din partner eller annan närstående kan känna er trygga.

Tiden då du väntar barn präglas ofta av glädje och förväntan. Men en naturlig känsla som också kan dyka upp under graviditeten är oro och ängslan. Du som är gravid, och i många fall din partner, försöker finna svar på många essentiella frågor. Allt från ”hur ska jag klara av att bli mamma?” och ”Hur blir förlossningen?” till ”Tänk om min kärlek inte räcker till ännu ett barn?” eller ”Hur ska det gå med vår relation?”.

Under 2020 och 2021 har världen drabbats av en pandemi. Att vara gravid i en tid som denna kan vara svårt. Den oro som många gravida känner, och frågorna likt ovan, adderas nu med oro över viruset och dess påverkan på dig som individ, på ditt barn och på din partners hälsa.

Vad gäller vid förlossningen?

Många regioner har infört restriktioner för partner eller närstående att närvara vid undersökningar av olika slag. Tiden efter förlossningen, på BB, har även den medfört restriktioner. Under själva förlossningen har den andre föräldern eller partnern däremot fått vara med om hen varit frisk.

Då covid-19 är ett nytt virus så lär vi oss under tiden. Det innebär att det vi vet idag kan ändras till imorgon. Att följa med i rapporteringen av corona kan därför vara komplicerat. Vad är det egentligen som gäller? Vad gäller för mig och min familj? Det är naturligt att ifrågasätta. Men faktum kvarstår att ingen riktigt vet hur vi ska ta oss an viruset. Det kan göra det ännu svårare att ta det till sig.

Från mars 2020 till för någon månad sedan utgjorde gravida ingen riskgrupp. Detta kom att ändras i samband med att vetenskapen samlat in mer fakta. Man har sett att det finns en liten ökad risk för förtidig födsel.

Hur ska då en riskgrupp förhålla sig till viruset?

Man bör extra noga följa rekommendationerna. Tvätta händerna, hålla avstånd och social distans. Prata ihop dig med din partner eller annan stödperson som ska närvara under förlossningen. Hur vill just ni göra? I slutet av graviditeten uppger många par att de isolerar sig och väntar in födseln. Kanske det är en strategi även för dig och din partner eller annan närstående? Har du semester att ta ut? Kan du jobba hemifrån i stor utsträckning? Om du inte kan det så prata med din arbetsgivare om din oro. Vad som gäller just din graviditet och förlossning vet din barnmorska bäst. 1177 kan också vägleda dig.

Glöm inte bort glädjen över att vara gravid och att få träffa din bebis. Det är särskilda omständigheter även nu under 2021. Låt oss tänka positivt på det kommande vaccinet. I skrivande stund kommer inte gravida att vaccineras mot covid-19. Folkhälsomyndigheten skriver att det kan komma att ändras allteftersom kunskapsläget ökar. Vi behöver hålla i och hålla ut.


Text januari 2021 av: Maria Sahlin, barnmorska och utbildningschef

Hur upplever gravida och deras partners coronapandemin?

Det kan du läsa om i SOM-undersökningen om coronaviruset 2020. I den ingår rapporten om gravida och coronapandemin som är skriven av Elias Markstedt, Elin Naurin, Anton Wallin, Helen Elden, Karolina Linden & Verena Sengpiel.

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring