Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sjukskriven eller föräldraledig?

Fråga:

Förstår inte det här med sjukskrivningar under slutet av graviditeten. Jag har lite för höga sockervärden och tre månader kvar till min förlossning. Nu säger min läkare säger att jag borde börja ta ut föräldrapenning och vara ledig ”utan stress”, för att barnet ska må bra. (Jobbar på kontor).

Men det innebär ju att jag inte få vara föräldraledig med mitt barn lika länge sedan, om jag redan tagit 2-3 månader av mina mammadagar! Vad ska jag göra, vågar jag fortsätta arbeta, ska jag gå till en annan läkare för att få en ny bedömning? Min gravida väninna hade problem med bäckenuppluckring och hon blev sjukskriven fastän det bara var två månader kvar till förlossning.

Svar:

Ja det är inte så svårt att förstå att du känner dig lite förvirrad och tveksam till om vad som är rätt och fel, speciellt om du själv tycker att du mår bra. Svårt att svara exakt på din fråga, men generellt tycker jag så här. Så klart vill man ha så många föräldradagar som möjligt när barnet är fött och inte innan Om din läkare anser att dina sockervärden är så höga och kan påverka ditt barn negativt så tycker jag att en sjukskrivning är befogad. Tyvärr är min erfarenhet att sjukskrivning under graviditeten är något som varierar en hel del beroende på vilken läkare man träffar. Föreslår att du tar upp det hela med din barnmorska som du går hos och får hjälp och stöd av henne i att ta ett beslut som är bäst för just dig och ditt barn.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Tips på gravidträning

• Illamående, halsbränna och andra gravidkrämpor

• Ont i bäcken och svanskota

Bra gravidkost för dig och fostret

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

Skicka in ditt kalastips för barn!

Har ni haft ett lyckat kalas - hjälp andra föräldrar med inspiration till bra festmat eller kul lekar

Läs merarrow
shadow

Röda hund

Röda hund är oftast ingen svår sjukdom hos barn. Anledningen till att barn ändå vaccineras är att den kan orsaka fosterskador hos gravida kvinnor.

Läs merarrow