Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid - har inte lyckats sluta snusa

Fråga:

Jag har haft så otroligt svårt att sluta snusa denna graviditet.
Slutade röka utan problem med första. Men denna gång slutade jag helt snusa först nu i vecka 30. Och nu är jag livrädd att barnet ska dö i plötslig spädbarnsdöd på grund av detta!
Är det ens lönt att sluta nu? Överallt läser man att ”har du slutat innan det första barnmorskebesöket så löper barnet ingen risk”…

 

Svar:

Hej och tack för din fråga. Jo visst är det ”lönt” att sluta snusa nu. Det lönar sig alltid att sluta snusa eller röka. Du verkar redan välinformerad om risken med nikotin i alla former under graviditeten och barnets första halvår. Jag hoppas ändå att din oro kan minska något om du vet att risken för ett barn att dö i plötslig spädbarnsdöd är mycket, mycket liten – kanske bara en på sex tusen. Men det är inte alltid lätt att tänka rationellt när man har dåligt samvete, särskilt gentemot egna barn.

Jag har hört andra mammor säga att det har varit svårare att sluta med snus än med cigaretter. Det är också ett faktum att antalet kvinnor som snusar har ökat betydligt de senaste tio åren. Fortfarande finns det en missuppfattning att det skulle vara röken, som är mest skadlig för fostret men det är nikotinet i röken, snuset eller nikotintuggummit som påverkar barnets andningscentrum.

Den viktigaste förebyggande åtgärden är fortfarande att låta spädbarnet sova på rygg i egen säng, och inte alltför varmt. Alla föräldrar får råd på BVC om hur man förebygger plötslig spädbarnsdöd. Tala gärna med sjuksköterskan på BVC om din oro blir dig övermäktig.

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Bra gravidkost för dig och barnet

• Illamående, halsbränna och andra gravidkrämpor

• Kan mobilstrålningen skada mitt foster?

• Alkohol och rökning under graviditet

• Röntgat mig – fara för bebisen?

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller till höger (dator).

shadow

Mask - springmask hos barn

Klagar ditt barn över klåda i stjärten på kvällarna? Då har det förmodligen fått springmask. Här hittar du fakta - och missa inte expertens goda råd längst ned.

Läs merarrow
shadow

Dataspel och appar för barn

Vad ska man tänka på när man väljer spel och appar till sitt barn? Här hittar du fakta om skärmspel - och tips på kul appar för riktigt små barn längst ned.

Läs merarrow