Till innehållet
Familjen

Internet och barn 5-9 år

Nästan alla barn mellan 5–8 år använder internet och vid åttaårsåldern tar den dagliga användningen fart på riktigt. För att hänga med som förälder gäller det att engagera sig och ta sig tid att förstå barnets internetvanor.

Medievanor och internetanvändning hos yngre barn förändras snabbt. Idag använder nästan alla barn mellan 5–8 år internet regelbundet. Nästan 2 av 3 i använder internet mer än 1 timme dagligen. Det är nästan en fördubbling på bara ett par år.

Surfplattor är populärast, och en av tre har en egen, medan en av fem har en egen smartphone. Dessa använder barnen till stor del för att titta på filmklipp på YouTube och liknande plattformar – eller att spela spel, vilket är något vanligare bland pojkar. Sociala medier-användningen är däremot relativt låg bland de yngre barnen.

Internetanvändning tar fart vid åtta års ålder

Tv-tittande är fortfarande den vanligaste medieaktiviteten för barn upp till sju år. Men bland 8-åringar har internet gått om och är numera vanligare än tv. En del av förklaringen till minskat tv-tid kan dock vara att barn går över till att titta på internetströmmad tv via sina uppkopplade enheter.

Vad som är säkert är att det finns en tydlig skillnad där barn vid 8-årsåldern börjar använda internet på daglig basis, även om gapet till de yngre har minskat.

Det sociala internet

Ju äldre barnen blir, desto mer fungerar internet som en social mötesplats. De chattar med kompisar eller lägger upp foton och videoklipp. Därför är det bra om du som förälder har koll på följande:

  • Även om barn mellan 5–8 år sällan använder sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat, så har ungefär hälften i någon utsträckning skickat bilder, textmeddelanden eller haft videosamtal.
  • Tänk på att de populära sociala medier-apparna ofta har 13-årsgräns, och här är det upp till dig att sätta gränser för vad barnet ska få göra på internet.
  • För surfplattor och smartphones finns föräldrakontroller där det går att begränsa skärmtid och/eller vilket webbinnehåll som barnet kan komma åt via internet eller vilka appar de kan ladda ned.

Skydda från kränkningar

Flickor använder internet för socialt bruk i högre grad än pojkar, och råkar även oftare ut för obehagliga personliga kommentarer. Men kom ihåg att även onlinespel – som är populärare bland pojkar - är miljöer där man interagerar och kommunicerar med andra, och därmed kan utsättas för kränkande beteende.

Både nätmobbning och olämpligt innehåll är något som föräldrar till viss del kan skydda sina barn ifrån. Att sitta med framför surfplattan eller mobilskärmen, och att ha regler om att barnet bara får chatta enbart med kompisar de känner är bra sätt.

Utforska tillsammans!

Det kan vara svårt att sätta gränser på områden som man inte känner till. Har du exempelvis koll på TikTok?

Det är en app för att ladda upp eller titta på korta videoklipp och så kallade ”memes”. Den har 500 miljoner användare världen över och är populär bland yngre barn.

  • Utforska tillsammans med barnen oftare: Mindre än hälften av föräldrar till 5–8-åringar uppger att de ofta är tillsammans med barnet när de tittar på film, spelar spel eller använder internet.
  • Lär dig mer om vilka spel eller appar som är populära och ta reda på hur de fungerar och vilka lagar och användarvillkor som gäller. Då blir det enklare att komma överens om vad som ska gälla.
  • Det finns många bra sidor och spel på nätet som är anpassade för yngre barn. På SVT Barns sajt finns ett stort utbud av både spel och tv-klipp för de yngsta.

Källor:


Småungar och medier 2019

Jag vill prata med mitt barn

Råd till föräldrar med barn som gillar att sitta framför datorn

  • Respektera åldersrekommendationerna.
  • Spela själv och gärna tillsammans med barnet.
  • Ta reda på om det är några kostnader förknippade med spelandet. Vissa sajter kräver prenumeration eller virtuell valuta, t ex ”stallpengar” i hästspel som lite större barn kan klara av att köpa via en mobil. Justera i inställningar så att man inte kan ”råka” betala riktiga pengar utan att ange ett lösenord.
  • Kom överens om hur lång tid och vilka spel barnet får spela.
  • Placera datorn så att du har lite koll på vad barnet gör på nätet.
  • Blockera vissa typer av Internetsidor med övervakningsinställningar som finns i både telefoner och surfplattor/datorer.
  • Prata med andra vuxna om olika spel, hemsidor, bestäm gärna gemensamma regler för dataspel.

Fakta, tips och expertsvar:

Läs mer i Nätrapporten 2016 från Friends samt Ungar och medier 2015

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring