Idag är de flesta förskolebarn väl bekanta med internet på ett eller annat sätt. Men vad gör de egentligen? Och hur kan man som förälder hjälpa dem hitta bra sajter?
Internetanvändningen fortsätter att öka och går allt längre ner i åldrarna. Av dagens tvååringar använder 15 procent internet dagligen. Det är samma frekvens som bland sexåringarna bara två år tidigare. Och det är surfplattor eller "paddor" som gäller bland de yngsta. Idag har mer än vartannat svenskt barn under två år tillgång till surfplatta i hemmet.
Små barn gillar att rita och måla digitalt, lägga pussel eller spela memory på skärmen. Sådana spel finns både på dvd och på olika sajter online, som ren underhållning eller lek&lär-spel. (För att läsa om hur dataspel påverkar barn och vilka spel som är bra, se artikeln om dataspel och appar för barn.)
Men den medieanvändning som dominerar bland de yngre barnen är film och tv-tittande. 58 procent av 2–4-åringarna ser på film/tv mer än en timme per dag. Tv är fortfarande den vanligaste medieaktiviteten upp till 11 års ålder, då mobiler och internet tar över.
Att titta på bilder på surfplatta eller mobil - till exempel av roliga djur - är relativt enkelt för barn i alla åldrar. En annan populär aktivitet för de minsta barnen är att lyssna på musik eller sagor. (Bolibompa har t ex massor av lyssna-sagor att välja på!) Sajterna för de små barnen har ofta stora och tydliga bilder, så att man inte behöver kunna läsa för att komma vidare i spelen.
När de minsta är ute på nätet finns det i regel ett storasyskon eller en förälder med i bilden. Även om den huvudsakliga anledningen är att hjälpa barnet med själva tekniken så är det en bra försäkring ifall fel sajter eller otäcka bilder dyker upp på skärmen.
I många datorer kan man med hjälp av inställningar blockera nätsidor som innehåller porr, våld eller reklam. Vissa sådana sajter annars är lätta att hamna på med någon enda bokstavs felskrivning.
Författare: Åsa Fagerström, medicinjournalist
Om du får reda på att ditt barn råkar ut för mobbning på nätet bör du agera. Men vad räknas egentligen som kränkning, och vad bör du göra?
Vad ska man tänka på när man väljer spel och appar till sitt barn? Här hittar du fakta om skärmspel - och tips på kul appar för riktigt små barn längst ned.
Ju äldre barnen blir, desto mer använder de internet till sociala kontakter snarare än för spelande. Försök ändå ha lite koll på ditt barns nätvanor.