Elaka bilder som sprids som en löpeld eller hånfulla kommenterar som delas vidare. Kränkningar på internet drabbar många unga. Vad bör du göra om ditt barn utsätts? Och vart kan du som förälder vända dig för råd och hjälp?
Kränkningar mot barn på internet eller via mobilen har drabbat ungefär en tredjedel av unga mellan 10 och 16 år. En av tio har dessutom utsatts för nätmobbning.
För den som mobbas är det som sker på internet ofta sammankopplat med andra platser, såsom skolan. I den senaste Friendsrapporten (2019) var kränkningar via nätet och/eller mobilen den tredje vanligaste kränkningen som utförs av andra elever.
Precis som med andra former av mobbning handlar nätmobbning om att samma person utsätts för upprepade former av kränkningar. Därför brukar vanligtvis en enskild kränkning inte räknas som mobbning, men här kan nätmobbning skilja sig.
För på internet kan ett elakt inlägg, som laddas upp en gång, snabbt spridas vidare och delas eller ”gillas” av fler och fler mottagare. Detta blir i sig en upprepning av kränkningarna – alltså mobbning.
Kom ihåg att definitionen av vad som är en kränkning är subjektiv och handlar om huruvida det utsatta barnet upplever något som en kränkning.
Det är inte konstigt om det känns svårt att hänga med i barnens medievanor och förstå alla avancerade appar. Men tänk på att kommunikation på internet i slutändan handlar om sociala relationer, och där är det du som vuxen som har störst kunskap. Här följer några goda råd om ditt barn utsätts på nätkränkningar:
Om kränkande inlägg om ens barn ligger ute på internet vill du så snabbt som möjligt få dessa nedtagna, men även säkerställa att mobbaren ställs inför konsekvenser för sitt beteende. Här följer några steg för hur du kan gå tillväga.
Sociala medier som Instagram, Facebook och Snapchat har verktyg för att anmäla och få kränkande inlägg nedtagna. Om innehållet är så allvarligt att det kan vara brottsligt, bör ni även överväga en polisanmälan.
Ett exempel på en vanlig nätkränkning, som drabbat mer än var tionde elev i årskurs 6–9, är att någon publicerat en bild eller film på personen mot dennes vilja.
Just bild och film är metoden för att kommunicera på Snapchat och Instagram, som är de populäraste sociala medier-plattformarna bland barn i högstadieåldern, före exempelvis Facebook. De stora sociala medierna har användarregler som inte tillåter publicering av sådant som kan anses kränkande mot andra. Men om det skulle ske finns verktyg för att anmäla detta.
Barns oro tar sig olika i uttryck. Här finns tips på hur du kan upptäcka om ditt barn är oroligt och på vilket sätt du kan stötta.
Sätt vettiga och tydliga gränser för ditt barn. Det är en utmärkt utgångspunkt för barnets orientering kring livets spelregler, en viktig del av uppfostran.
Många föräldrar som är i kontakt med Trygg-Hansas service Familjehjälpen har frågor om stöd från Socialtjänsten. Ta del av vanliga frågor och svar om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade här.