Till innehållet
Familjen

Kissar på sig, rastlös, tics

Fråga:

Hej, jag har ett sexårigt bonusbarn blir sju i år, Har några frågor. Hon har i ett års tid mer eller mindre kissat på sig, ibland med flit. Hur ska vi agera? Vi har testat lite olika, men inget hjälper, eller kan det vara något fysiskt fel?

Sen är hon lite lätt gul i hyn och har påsar under ögonen, misstänker lite undernäring för hon äter väldigt dåligt och grönsaker/frukt är nästan obefintligt i hennes kost.

Flickan har svårt att minnas och är rastlös och kort stubin, hon kan ha svårt att förstå enkla saker som vad igår eller imorgon betyder, förklarar vi, så blir hon frustrerad och säger att hon inte förstår. Hon har många tics, ett väldigt tydligt är att hon håller andan och viftar med armarna, speciellt när hon är uppspelt.

Jag är bara bonusförälder och vill bara ha lite tips på hur vi kan göra det bättre för vår lilla tjej, hon börjar ettan i höst och vill att hon ska hänga med och inte bli utstött på grund av lite avvikande beteende. Hur ska vi göra? Tips?

Svar:

Du skriver att du ”bara” är bonusförälder men det är inte så bara. Vi är många som är bonusföräldrar. Det är också en viktig roll, som ofta betyder mycket engagemang och känslor, som för ett biologiskt barn.

Jag kan därför lätt förstå din oro för flickan. Det är många olika symtom och beteenden du beskriver, som ger upphov till fler frågor och funderingar.

Sexårsåldern kan ibland liknas vid pubertetsåldern ”då själen har svårt att passa in i en orolig kropp”. Det är inte ovanligt att sexåringen kissar på sig på natten. Det kan också hända på dagen, om barnet går och håller sig för länge utan att tömma blåsan. Det kan också bero på urinvägsinfektion, förstoppning eller annan fysisk orsak. När det gäller din bonusdotter kan det ha psykologiska orsaker, då du skriver att hon tycks göra det ”med flit”. Oavsett vad det kan bero på så behöver hon undersökas och få hjälp.

Du skriver också att flickan verkar undernärd. Barn är som slankast, (med lägst s.k. BMI) i sex till åtta års ålder. Hade jag haft tillgång till hennes vikt och längd hade jag kunnat säga om de är normala för åldern och även bedöma om hennes vikt är normal i förhållande till längden.

Flickan är också ”lätt gul i hyn”, skriver Du. Det kan vara helt normalt men kan också ha medicinska orsaker. Min fråga blir då om hon alltid är det eller om det tillkommit nyligen? Hon kan då ha en typ av blodbrist (anemi), som beror på ökat sönderfall av röda blodkroppar som i sin tur leder till s.k. gulsot. Det är en spekulation men det är bara en läkarundersökning med eventuell provtagning, som kan ge svar på frågan.

Det är inte bara den fysiska hälsan, som oroar dig utan det är lika mycket hennes ”avvikande beteende” och hur det skall gå för henne i skolan. Tics är inte ovanligt i tidig skolålder och kan också förekomma tillsammans med rastlöshet och svårighet med tidsuppfattning.

Dina frågor ger upphov till ännu fler frågor, som jag tycker att ni behöver få svar på. Din bonusdotter behöver bli undersökt och få en bedömning av sina symtom och avvikande beteende. Jag föreslår att ni talar med personal på hennes förskola men ev. även BVC för råd och mer information. Dessutom bör din bonusdotter undersökas av läkare, gärna barnläkare, som kan göra en helhetsbedömning av hur man bäst kan gå vidare för att hjälpa henne.


Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring