Internet och barn 9-15 år
”Hur var det i skolan, gick det bra på träningen, har det hänt något online?” Kanske hör ditt barn till den stora skara som lever en stor del av sitt sociala liv på internet: via mobilen, surfplattan eller spelvärlden.
För barn i yngre tonåren står mobiltelefonen i centrum. Nästan 100 procent av barn över 11 år har i dag en egen smartphone. Den fungerar som både kommunikationsmedel, spelkonsol, tv-skärm och internetenhet, delvis på bekostnad av datorer, bärbara spelkonsoler eller surfplattor.
Trettonåringar är de nya högkonsumenterna
När barn tar steget in i tonåren händer något. Andelen som använder internet mer än tre timmar om dagen stiger då från 46 till 70 procent på bara ett år, mellan 12 till 13 års ålder.
En trend i den senaste ”Unga och medier”-undersökningen är att könsskillnaderna i medievanor märks tidigare än förut och är som störst i tidiga tonåren: Pojkar vänder sig till spelens värld och flickor föredrar mobilen och sociala medier.
Tidigare var det vid 16-års ålder som pojkar spelade som mest – men nu kulminerar spelandet vid 13 år, där 4 av 10 är så kallade högkonsumenter. Det betyder att de spelar mer än tre timmar per dag. För tjejer märks motsvarande utveckling genom att andelen som använder mobilen mer än tre timmar om dagen nu är som störst bland 13-åringar.
Hur bra koll har du på sociala medier?
Trodde du att Facebook fortfarande var populärt bland ungdomar i högstadiet? Då har du inte hängt med. Snapchat, ihop med Instagram, är de i särklass mest populära sociala medierna bland såväl 9–12 som 13–16-åringar.
- På Snapchat kommunicerar användarna via text, bild och videomeddelanden som raderas efter en kort stund – så kallade Snaps - eller via ”Stories” som alla ens följare kan se under ett dygn.
- Instagram bygger främst på att ladda upp eller titta på bilder och videor. Det går att ha en öppen profil som vem som helst kan se, eller en privat som bara ens följare får ta del av. Det går också att chatta och publicera Stories.
- För 9–12-åringar hamnar nykomlingen TikTok på tredjeplats, vilket är en app för att skapa, ladda upp eller titta på korta videoklipp och så kallade ”memes”.
Många har utsatts för kränkningar
En av tre barn och unga mellan 10 och 16 år har blivit mobbad eller utsatt för kränkning på nätet. Här kan du som förälder erbjuda ditt stöd, och hjälpa barnet att få bort inläggen genom att kontakta den som lagt upp dem, eller genom att använda Anmäl-funktionera som finns på sociala medier-plattformarna.
Det kan vara svårt, nästintill omöjligt, att skydda sina barn från exakt allt olämpligt eller obehagligt innehåll på internet. Det bästa sättet är att ge ditt barn verktyg att hantera problem som kan uppstå, genom att förebygga och bli mer delaktig i ditt barns internetvardag.
Ett annat sätt för att använda Föräldrakontroll för barnens uppkopplade enheter, för att begränsa skärmtid och/eller vilket webbinnehåll som barnet kan komma åt via internet eller vilka appar de kan ladda ned.
Lär ditt barn detta för att surfa tryggt på internet
- Undvik ovälkomna sociala kontakter och lämna inte ut personliga uppgifter till någon okänd. Bakom en användarprofil med en bild på en jämnårig kan det dölja sig någon helt annan.
- Var hälsosamt misstänksam mot innehåll och information på nätet – stämmer verkligen detta? Vem är avsändaren?
- Prata med en förälder eller annan vuxen om det dyker upp något obehagligt – kanske är det något som bör anmälas.
- Skriv aldrig taskiga meddelanden eller lägg ut bilder som kan uppfattas som kränkande mot någon annan individ.
- Köp inte förmåner i mobil eller datorspel utan att kolla med dig först. Många gratisspel bygger på mikrotransaktioner med riktiga pengar – det kan handla om extrakrafter, virtuella pengar eller bonuspoäng. Det är inte alltid lätt att skilja på virtuella och verkliga pengar, och det kan bli väldigt dyrt i slutändan.
- Använd internet med måtta – det är lätt att fastna framför skärmen. Fysisk rörelse är något som växande kroppar måste ha för att må bra. Om det behövs, inför äggklocka eller ett belöningssystem med fysisk aktivitet i utbyte mot skärmtid.
Källor:
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.