”Hur var det i skolan, gick det bra på träningen, har det hänt något online?” Kanske hör ditt barn till den stora skara som lever en stor del av sitt sociala liv på internet: via mobilen, surfplattan eller spelvärlden.
För barn i yngre tonåren står mobiltelefonen i centrum. Nästan 100 procent av barn över 11 år har i dag en egen smartphone. Den fungerar som både kommunikationsmedel, spelkonsol, tv-skärm och internetenhet, delvis på bekostnad av datorer, bärbara spelkonsoler eller surfplattor.
När barn tar steget in i tonåren händer något. Andelen som använder internet mer än tre timmar om dagen stiger då från 46 till 70 procent på bara ett år, mellan 12 till 13 års ålder.
En trend i den senaste ”Unga och medier”-undersökningen är att könsskillnaderna i medievanor märks tidigare än förut och är som störst i tidiga tonåren: Pojkar vänder sig till spelens värld och flickor föredrar mobilen och sociala medier.
Tidigare var det vid 16-års ålder som pojkar spelade som mest – men nu kulminerar spelandet vid 13 år, där 4 av 10 är så kallade högkonsumenter. Det betyder att de spelar mer än tre timmar per dag. För tjejer märks motsvarande utveckling genom att andelen som använder mobilen mer än tre timmar om dagen nu är som störst bland 13-åringar.
Trodde du att Facebook fortfarande var populärt bland ungdomar i högstadiet? Då har du inte hängt med. Snapchat, ihop med Instagram, är de i särklass mest populära sociala medierna bland såväl 9–12 som 13–16-åringar.
En av tre barn och unga mellan 10 och 16 år har blivit mobbad eller utsatt för kränkning på nätet. Här kan du som förälder erbjuda ditt stöd, och hjälpa barnet att få bort inläggen genom att kontakta den som lagt upp dem, eller genom att använda Anmäl-funktionera som finns på sociala medier-plattformarna.
Det kan vara svårt, nästintill omöjligt, att skydda sina barn från exakt allt olämpligt eller obehagligt innehåll på internet. Det bästa sättet är att ge ditt barn verktyg att hantera problem som kan uppstå, genom att förebygga och bli mer delaktig i ditt barns internetvardag.
Ett annat sätt för att använda Föräldrakontroll för barnens uppkopplade enheter, för att begränsa skärmtid och/eller vilket webbinnehåll som barnet kan komma åt via internet eller vilka appar de kan ladda ned.
Källor:
Om du får reda på att ditt barn råkar ut för mobbning på nätet bör du agera. Men vad räknas egentligen som kränkning, och vad bör du göra?
Vad ska man tänka på när man väljer spel och appar till sitt barn? Här hittar du fakta om skärmspel - och tips på kul appar för riktigt små barn längst ned.
Det började med ett sms om en faktura. Anna brukar inte handla mot faktura och därför reagerade hon. Men hon var på jobbet och tänkte att hon skulle kolla upp det i slutet av dagen. Efter en liten stund kom ett mejl. ”Din order är på väg”, stod det, och i paketet skulle det finnas en Playstation 4 – inget som Anna hade beställt....