Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Går alkoholen ut i bröstmjölken?

Fråga:

Om jag dricker alkohol, hur lång tid tar det innan detta visar sig i min bröstmjölk? Är det olämpligt att amma min fyra månader gamla flicka om jag tagit ett glas vin? Sedan undrar jag också: ifall jag äter skaldjur och barnet skulle vara känsligt för sådana, hur märks det och efter hur länge?

Svar:

Tack för din fråga, som är viktig och ofta återkommer från oroliga mödrar. Alkohol, graviditet och amning hör inte ihop, det är sant. När det gäller graviditet är jag övertygad om att man bör avstå från alkohol i alla former. Jag kan inte med samma säkerhet säga att det är ”olämpligt” med ett glas vin under amningen. Men då menar jag ”ett” och inte särskilt ofta.

Alkohol tas snabbt upp i blodet och når lika snabbt bröstet där det utsöndras med bröstmjölken. Den kommer att få samma koncentration av alkohol som i mammans blod. Koncentrationen är som högst en halv till en timme efter intaget av alkohol. Sammantaget så blir det ändå en mycket liten mängd alkohol barnet får i sig och barnet får en mycket låg koncentration av alkohol i sitt eget blod.

Det finns en uppfattning om att alkohol skulle ha en stimulerande effekt på bröstmjölksproduktionen och då särskilt öl (speciellt Porter enligt gammal tradition!). Det finns dock inga belägg för att det är riktigt, så den myten vill jag avliva.
Visst behöver kvinnan lite mer näring, och framför allt vätska, när hon ammar. Men den vätskan kan med fördel vara mjölk, juice eller vatten.

När det gäller födoämnesreaktioner så är variationen stor när det gäller hur snabbt och på vilket sätt en överkänslighet, t.ex. mot skaldjur, visar sig. Reaktionerna beror på att födoämnen som bryts ner ofullständigt kan ta sig hela vägen från mammas mage, via blodet, till bröstmjölken. Det kan gå snabbt – från en kvart till några timmar – innan symtomen visar sig som utslag, lös mage eller kolik.

 

Besvarad av
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

shadow

Gravid vecka 4

Nu har mensen uteblivit och du kanske börjar misstänka att du är gravid. Du kan göra ett graviditetstest, men testsvaret blir säkrare om du väntar till vecka 5.

Läs merarrow
shadow

Diabetes hos barn

Ett barn som jämt är törstigt och kissar ofta och mycket bör alltid undersökas för att utesluta barndiabetes. Hos små barn kan symtomen utvecklas snabbt.

Läs merarrow