Till innehållet
Familjen

Magbesvär - spädbarn

Varför är bebisens bajs grönt? Varför är det vitt? Bebis som alltid är lös i magen, är det normalt? Min bebis är trög i magen, hur kan jag hjälpa?

Och hur ser jag om ett barn som kräkts mycket börjar bli uttorkat?

Här hittar du läsarnas frågor och experternas svar om magbesvär hos spädbarn (0–1 år).

Min baby är 6 veckor, han skriker och gnäller varje kväll, är det magont?

Det finns förstås flera orsaker till att ett spädbarn skriker, t. ex. trötthet, hunger eller bara behov av uppmärksamhet. Ett spädbarn som är friskt, äter bra och ökar i vikt men har återkommande otröstliga skrikperioder i den här åldern har sannolikt spädbarns- eller tremånaderskolik.

Vad kan jag göra åt tremånaderskolik?

Försök att hjälpa barnet att äta utan att svälja så mycket luft. Om det är så mycket mjölk i brösten att det sprutar, kan det vara bra att mjölka ur det första för hand.

Om du använder nappflaska, kan ett för stort alternativt ett för litet hål i nappen leda till att barnet sväljer onödigt mycket luft. Hjälp barnet att rapa efter, och eventuellt även mitt i måltiden.

Att sitta i bärsele på någon av föräldrarnas mage kan minska besvären. Även kolikmassage kan vara skönt för barnet, och det kännas tillfredsställande för dig som förälder att kunna göra något åt besvären.

Om du ammar kan du tänka på att undvika att äta mat som är gasbildande t. ex. kål, lök, ärtor, bönor. Enstaka barn får kolik av komjölken om du som mamma dricker sådan.

Proteiner i mjölken går över till bröstmjölken. Om du inte ammar kan du tala med BVC om vilket tillägg (modersmjölksersättning), som är lämplig vid tremånaderskolik.

Du skall heller inte införa komjölksproteinfri diet på egen hand utan råd och stöd från BVC eller läkare.

Mitt barn kräks efter varje amning, varför?

Det är vanligt att spädbarn kräks efter maten.

Ett spädbarn äter väldigt mycket i förhållande till den lilla kroppen och den lilla magsäcken. Du kan föreställa dig att det ungefär är som om du skulle äta en stor hink med filmjölk med sugrör varje dag. Då är det lätt att förstå att det både tar tid och kraft.

En ringmuskel, den övre magmunnen, skall ”knyta till” den lilla magsäcken. Den tappar av och till greppet och då kommer maten upp i matstrupen så att barnet kräks. Det är helt normalt och är en sorts reflux. Kräkningarna är inte sprutande utan det rinner upp och utan besvär ur munnen.

En del barn kräks mycket, men så länge de själva verkar obesvärade och ökar i vikt är det inte farligt.

Min baby bajsar alltid löst, är det normalt?

Barn som får modersmjölk har alltid lös avföring, den luktar syrligt och är oftast gul, grynig och liknar senap eller gul keso.

Min baby bajsar grönt, varför?

Det nyfödda barnets avföring är svartgrön och kallas barnbeck. Babybajs varierar i färg från grönt till gult. Det är helt normalt. Färgen på avföringen beror på att den innehåller galla.

Grön avföring hos ett spädbarn beror på att passagen av maten genom tarmarna är snabb. När tarmpassagen inte är så snabb blir avföringen gul.

I regel är avföringen grön i början av amningstiden för att senare bli gulgrön och gul.

Min baby bajsar vitt, kittfärgat – varför?

Om barnets bajs är vitt, som fönsterkitt, är det ett tecken på att gallan som ger bajset dess gula eller gulgröna färg inte kommer till tarmen på normalt sätt. Det kan bero på någon missbildning eller sjukdom i lever och gallvägar. Avfärgad eller gråvit avföring är ett allvarligt symtom. Sök därför tid hos barnläkare för undersökning.

Min baby bajsar efter varje mål, cirka 8-10 ggr per dygn, ska det vara så?

Barn som får bröstmjölk bajsar ofta som nyfödda för att småningom bli mer sällan. Man brukar säga att det är lika normalt för ett barn som ammas helt att bajsa efter varje mål, som det är att bajsa en gång i veckan.

Min bebis har inte bajsat på flera dagar och har nu ont i magen, vad kan jag göra?

Att barnet sällan bajsar betyder inte detsamma som att barnet har förstoppning. Men nästan alla barn kan tillfälligt drabbas av förstoppning. Magsmärtorna kan betyda att det nu har förstoppning, alternativt tremånaderskolik.

Spädbarn som får modersmjölksersättning får en lite annorlunda avföring än ammade barn och kan ibland få förstoppning. Tala med BVC om alternativa tillägg som är lösande, t ex BabySemp Bifidus.

Spädbarn som ammas blir i regel inte förstoppade.

Min 8-månadersbaby är trög i magen, vilken mat ska han äta?

Det finns många typer av välling och gröt som innehåller fibrer, vilket förebygger förstoppning. I den här åldern börjar du kunna ge ditt barn denna typ av mat. Rådfråga gärna Din BVC.

Det finns också produkter som innehåller också laktobaciller, vilka kan ha en gynnsam effekt.

Laktobaciller finns dessutom numera i form av droppar, t ex Semper Magdroppar.

Välj lösande grönsaks- och fruktpuréer, t ex aprikos, päron, persika eller katrinplommon.

Det är också bra att ge extra vatten att dricka.

Mitt barn är sjukt och kräks, vad kan det bero på?

Kräkning är ett väldigt vanligt symtom hos späda barn. Hos spädbarn beror ofta kräkningar på s.k. reflux, som i regel går över när barnet blir större, kommer mer i upprätt ställning och äter fastare föda.

Är kräkningarna sprutande och förvärras kan det bero på s.k. pylla (pylorusstenos), en förträngning av nedre magmunnen. Det kan botas genom en relativt enkel operation.

När barnet blir större kan kräkningar vara symtom på flera olika sjukdomar t ex maginfluensa, förkylning eller urinvägsinfektion.

Mitt barn har diarré, feber och kräkningar, vad ska jag göra?

Det troliga är att det är maginfluensa, som är en virusorsakad infektion i mag-tarmkanalen. Den brukar börja med kräkningar och feber för att sedan övergå till diarréer. Det viktigaste är att få i barnet vätska. Om du ammar skall du fortsätta med det men gärna lite oftare än vanligt.

Fortsätt med modersmjölksersättning till barn som inte ammas. Från två månaders ålder kan du också ge vätskeersättning (Semper Vätskeersättning). Barn som har maginfluensa behöver också energi, vilket betyder att de måste få i sig lämplig mat.

Hur ser jag om mitt barn är uttorkat?

Tecken på allvarlig uttorkning är att barnet är trött eller slött och inte orkar skrika eller gråta. Barnet har torra slemhinnor och insjunkna ögon. Ibland verkar barnet väldigt törstigt och irriterat. Om barnet inte orkar få i sig vätska eller om du är orolig - kontakta sjukvården!


Hur mycket vätska behöver ett barn per dygn?

 • Barn 0-6 månader behöver upp till 150 ml vätska/kg kroppsvikt och dygn.
 • Barn 6 - 12 månader behöver ungefär 125 ml/kg kroppsvikt och dygn.
 • Barn äldre än 12 månader behöver ungefär 100 ml/ kg kroppsvikt och dygn.
 • Om barnet har stora vätskeförluster, t ex vid stora diarréer och kräkningar kan större volymer behövas.

Kontakta sjukvården ifall barnet

 • har diarré och kräkningar under mer än sex timmar för spädbarn 0 6 månader eller mer än tolv timmar för barn 6 12 månaders ålder.
 • inte får behålla eller vägrar att ta emot den vätska du tillför och börjar visa tecken på uttorkning, det vill säga börjar bli påtagligt trött eller irriterat, är torr i munnen, kissar mindre än vanligt och är törstigt.
 • har kraftiga magsmärtor och skriker otröstligt i återkommande intervall.
 • får blod i avföringen.

Mitt barn är snart 1 år och har löst bajs sedan flera veckor, vad kan det vara?

Om din ettåring mår bra, har god aptit och ökar i vikt så kan det handla om s.k. kronisk ospecifik diarré. Barnet med den här typen av diarré har lös mage med flera stora och vattniga avföringar om dagen. Det kan börja redan vid sex månader och fortsätta upp till tre års ålder. Barnet är fysiskt aktivt och lika livlig tycks dess tarm vara. Magen brukar ofta bli lite bättre om ni ökar energiinnehållet i maten med lite extra matfett och minskar intaget av fiberrika livsmedel. Mat som innehåller laktobaciller är också gynnsamt.

Kronisk ospecifik diarré kan ibland förväxlas med vissa kroniska tarmsjukdomar eller laktosintolerans. Men om ditt barn växer, utvecklas och verkar friskt i övrigt så behöver du inte oroa dig.

Mitt äldsta barn har springmask och nu vaknar min ettåring på natten och klagar över klåda i stjärten – hur smittsamt är springmask?


Springmask är väldigt smittsamt, särskilt inom familjen. Det är inte säkert att alla som smittas får tydliga symtom. Den vanligaste orsaken till klåda i stjärten är springmask och det typiska är att barnet får besvär just vid läggdags eller på natten.

Barnet får i sig äggen genom munnen. Springmasken kläcks i tarmen och sprider sig sedan ner i ändtarmen. På nätterna lägger honorna nya ägg utanför ändtarmen. Det är dessa som ibland orsakar svår klåda.

Så här behandlar ni springmask:

 • Köp receptfri medicin (Vanquin). Hela familjen kan behöva behandling.
 • Tvätta sängkläder och pyjamas.
 • Låt barnet sova med byxor på.
 • Håll barnets naglar kortklippta.
 • Hela familjen bör vara extra noga med handhygienen.

Uppdaterad juni 2016


Faktagranskad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent