Om ditt barn klagar över att det kliar i stjärten när det har gått och lagt sig, har det förmodligen fått springmask. Här hittar du fakta - och missa inte expertens goda råd längst ned.
Springmask förekommer överallt i världen. Spolmask och bandmask är två andra inälvsmaskar, som förekommer men båda är mycket ovanliga hos barn som lever i Sverige.
Springmasken lever i ändtarmen. Maskarna är vita, blir max knappt 1 cm långa och är tunna som sytrådar. Maskhonorna tar sig ut genom ändtarmsöppningen i sängvärmen och lägger här ägg i hudvecken runt anus.
Det är äggen som orsakar den besvärliga klådan, som gör att barnet kliar sig i stjärten. Flickor kan få besvärlig klåda genitalt.
Springmaskinfektion ger besvärlig klåda och ibland inga symtom alls men är inte farlig. Den sprids framför allt inom familjen och på förskolan.
Barnet får med sig ägg på fingrarna och under naglarna, sprider så smittan och får samtidigt i sig ägg via munnen som underhåller infektionen.
Uppdaterad maj 2014
Faktagranskad av
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
Om det inte hjälper med dessa åtgärder bör ni tala med BVC, skolhälsovården/elevhälsan eller vårdcentral för råd, och eventuellt försöka få någon annan medicin.
Om symtomen är tydliga och det inte finns andra orsaker till analklåda bör både den som har symtom men även övriga familjemedlemmar behandlas.
Maginfluensa kan bero på virus eller på bakterier, men yttrar sig ungefär likadant; kräkningar och diarréer. Viktigast är att förebygga uttorkning.
Reflux, uppstötningar som gör att maginnehållet kommer upp i matstrupen eller munnen, är vanligt hos barn. I vissa fall kan de dock vara symtom på t ex komjölksallergi.
Diarré och kräkningar hos barn är inget ovanligt, och oftast ofarligt. Men var uppmärksam på tecken på uttorkning - här hittar du fakta och expertråd.