Familjen

Hur får vi stopp på springmask?

Fråga:

Våra barn har haft springmask i flera år. Vi har klippt naglar, bytt sänglinnen, medicinerat med Vermox-medicin massor av gånger men maskarna dyker alltid upp igen efter någon tid.

Även vi vuxna har drabbats och ätit medicin. När lillkillen sa att det kliade i rumpan häromdagen upptäckte jag att jovisst, nu är vi där igen. Suck!

Finns det något mer vi kan göra för att få stopp på eländet med maskarna? Deras osynliga ägg lär vara svåra att städa bort, några tips? Anticimex?

Svar:

Nej, ni skall inte behöva ta hjälp av Anticimex - jag vet förresten inte vad dom kan göra åt springmask.

Springmask är ibland ett riktigt gissel. Ägg från springmask är ganska motståndskraftiga och överlever utanför kroppen i ett par veckor.

Som du beskriver har ni gjort en hel del för att förhindra smittspridning, t.ex. klippa naglarna, byta sängkläder etc. Sannolikt har barnen blivit smittade på nytt i förskolan eller på annat sätt.

Alla barn och vuxna smittas någon eller många gånger med springmask. Jag har intrycket att vissa smittas lättare och har mera symtom än andra. Andra bär på smittan utan att ha tydliga symtom. Det är säkert också så att springmasken försvinner utan medicinsk behandling i många fall.

Det finns i Sverige två mediciner, som används mot springmask Vermox (Janssen-Cilag) och Vanquin (Pfizer).

Den sistnämnda är receptfri. Bägge medicinerna finns som tabletter eller i flytande form och tas som engångsdos. Jag brukar byta från den ena till den andra medicinen om springmasken återkommer inom kort tid.

Det är viktigt att hela familjen, även dom som inte har symtom, behandlas vid ett och samma tillfälle. Det är också viktigt att behandla på samma sätt, dvs. med medicin och alla andra åtgärder, efter 2 - 3 veckor för att man säkert skall bli av med springmasken.


Besvarad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Läs mer fakta och fler expertsvar:

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring