Familjen

Att börja amma

Första dagarnas amning handlar om en omställning för barnet utanför livmodern. Barnet vill vara nära och känner lugn av att få suga på bröstet.

De flesta nyfödda barn brukar vara vakna och pigga mellan en till två och en halv timme efter förlossningen. Passa gärna på att börja amma under den här första vakenhetsperioden.

Lägg barnet mellan brösten och låt det själv söka sig fram. Efter en stunds vila brukar barnet leta sig fram till bröstet och börja suga.

När du börjar amma:

  • Det är viktigt att du sitter bekvämt. Ditt barn ska ligga tätt intill dig och barnets kropp ska vara helt vänd mot dig. Barnets näsa/överläpp ska befinna sig i höjd med bröstvårtan. Om barnets rygg hålls rak kommer hakan tätt intill bröstet och huvudet blir lätt bakåtböjt, vilket underlättar amningen.
  • Locka fram sugreflexen genom att stryka lätt med bröstvårtan mot barnets överläpp. När munnen är vidöppen och tungan sjunker ned för du ditt barn ännu närmare bröstet. Barnet ska ha tag om vårtgården, inte bara om bröstvårtan. Läpparna ska vara utvikta för att ge mer plats åt bröstet.
  • När barnet suger ska kinderna vara runda och barnet ska jobba med hela käken så att tinningarna rör sig.
  • Passa på att träna amningen när barnet är vaket. Var noga med att barnet har ett bra tag om bröstet och att det känns bra för dig. Mycket hud-mot-hud gör ditt lilla barn tryggt.

Barn är olika - vill amma olika tider

Var förberedd på att barn är olika. Många barn vill amma hela första dygnet medan andra ammar en gång eller inte alls. Detsamma gäller sömn och vakenhet. En del barn sover väldigt mycket första dygnen medan andra är mer vakna. Läs mer om bebisars sömnproblem.

Det är dock vanligt att nyfödda barn är mer vakna på eftermiddagen, kvällen och natten och sover som bäst under de tidiga morgontimmarna och hela förmiddagen. Passa på att sova då, du också.

Följ barnets rytm

Det brukar ta en till två månader att känna sig trygg med amningen och under denna första tid gör man det lättast för sig om man kan följa barnets rytm. Amningsmönstret ändras vartefter dagarna och veckorna går.

Var också förberedd på att nyfödda barn vill ha mycket närhet till sina föräldrar och många gånger är närheten det enda sättet att få barnet lugnt och nöjt. Läs gärna om en trygg anknytning.

Blir amningsstarten fördröjd av någon anledning så börja om från början när möjlighet ges igen.

Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja amningsträna - även om barnet är 1 vecka, 1 månad eller mer. Med träning, tålamod och tillit så kommer amningen förmodligen fungera bra.

Att tänka på vid amning

  • Lugn och vila stimulerar mjölkproduktionen. Försök planera amningstillfället. Dra ur telefonjack, sysselsätt eventuella syskon, involvera, när möjligt, pappan eller andra ”hjälppersoner”. Tag alla tillfällen som bjuds till vila och avkoppling.
  • Amningsställningen är inte alltid så lätt att få in rätt. Men den är viktig! Ligg eller sitt bekvämt, så att muskler i armar och överkropp är avspända. Det kan vara bra att ta stöd av en stolskarm eller en kudde. Håll ditt barn nära dig mage mot mage och tänk på att föra barnet till bröstet istället för tvärtom. Tänk "hakan i och näsan fri" så hamnar barnet i rätt position.
  • Alla barn rapar inte. Undvik att väcka barnet genom att ta upp och rapa det efter amningen. Om barnet får luft i magen kan det ge en falsk mättnadskänsla. Om barnet rapar kan det därför hända att det vill suga en stund till.

Hur ofta ska barnet bajsa normalt?

Ett barn som enbart ammas får normalt inte förstoppning. Vissa barn bajsar efter varje måltid, andra bajsar en gång per dag medan ytterligare andra bajsar var 7e– 10e dag.

När mjölkproduktionen behöver ökas

  • Täta amningar ökar mjölkproduktionen. Praktisera därför ”fri amning”. Det vill säga amma så snart barnet verkar hungrigt eller oroligt.
  • Vila så mycket som möjligt.
  • Ge inte upp för tidigt. Det tar ofta mellan två veckor och ett par månader innan mjölkproduktionen är igång ordentligt.

Läckande bröst

De flesta mammor har läckande bröst den första tiden. För en del består fenomenet hela amningsperioden ut.

  • Tryck rakt mot bröstvårtan med pekfingret eller handen så slutar bröstet läcka för stunden. Någon minut brukar räcka.
  • Hjälper inte det och du vill spara på dropparna, så använd en mjölkuppsamlare.
  • Amningskupor att lägga i BH:n kan vara till stor hjälp.
  • Håll brösten torra. Undvik plastinlägg.

Har du besvär med såriga bröstvårtor, mjölkstockning eller ett barn som aldrig vill släppa bröstet? Läs mer om problem med amningen.

Uppdaterad maj 2016


Faktagranskad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring