Till innehållet
Familjen

Inta Badläge – uppsikt räddar liv!

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldrarna 1–6 år och beror ofta på bristande uppsikt från vuxna. Med hjälp av Trygg-Hansas app Badläge och goda råd från vår expert blir det lättare att fokusera på barnen när ni är och badar.

Många föräldrar vittnar just om att det är svårt att hålla uppsikt över barnen på badplatsen och en av tre är oroliga för att något ska hända när de är och badar.

Så undviker du en olycka med hjälp av Badläge

Vi tillbringar flera timmar om dagen framför våra mobilskärmar och på badplatsen kan skärmtid och en stunds ouppmärksamhet sluta i tragedi. För att du som förälder ska slippa distraheras uppmanar vi alla föräldrar att inta Badläge – både i sinnet och i mobilen. Trygg-Hansa uppmaning är enkel och självklar: fullt fokus på barnen, allt annat kan vänta!

Här kan du ladda ner vår app Badläge! När appen är aktiverad så blockeras allt förutom nödsamtal på din mobil, och till skillnad från flygplansläget blockeras även appar och notifikationer. När du sedan klickar ur Badläge så fungerar allt som vanligt igen.

”Slå på badläge, inte minst i sinnet”

− Det är viktigt att lägga undan mobilen när du är och badar med barnen. Jag uppmanar alla att inta Badläge, inte minst i sinnet. När Badläge är aktiverat hålls telefonen tyst och du kan bara ringa nödsamtal; det blir då lättare som förälder att hålla uppsikt och känna sig trygg medan barnen badar säkert, säger Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Varje sekund räknas

Pocketdeckaren, strandgrannen och mobilen kan lätt stjäla uppmärksamhet från barnen som snabbt kan röra sig i väg och hamna utom synhåll. Här är varje sekund helt avgörande. Många inser inte hur fort förloppet kan vara om tillsynen brister och att barnet faktiskt befinner sig i livsfara. En drunkning sker ofta ljudlöst och går fort. När man kommer till stranden bör man därför som förälder ha tillsyn på de mindre barnen hela tiden.

Se filmen här

Här delar barnens försäkringsexpert med sig av sina bästa råd för att göra badet med barnen säkrare.

Så badar du säkert med barnen – experten tipsar:

  • Allt fokus på barnen. Lägg undan mobilen, surfplattan eller boken.
  • Små barn och barn som inte kan simma ska alltid vara på gripavstånd från en vuxen, så att du direkt kan nå dem om något händer.
  • Om ni är flera vuxna, stäm av vem som bär ansvaret för uppsikten över barnen. Ta aldrig för givet att en annan vuxen håller koll.
  • Låt inte de äldre barnen passa de yngre, det behövs en vuxen då barn lätt kan tappa fokus och börja göra annat.
  • Flytleksaker och uppblåsbara armpuffar kan ge en falsk trygghet samt blåsa iväg ut från stranden. Håll uppsikt och befinn dig i närheten.
  • Ta med dig små och icke simkunniga barn om du ”bara” ska gå till glasskiosken eller på toaletten.
  • Prata med och lär barnen hur de kan bada säkert.
  • Du kan fotografera dina barn på stranden så länge du har uppsikt – men vill du posta bilden i sociala medier bör du göra det senare när barnen inte badar.
  • Även vid hemmapoolen är uppsikt lika viktigt som när du är på stranden eller i badhuset. Ska du exempelvis gå in i köket och koka kaffe, ta med små barn och barn som inte kan simma.
  • Hitta glädjen och bada tillsammans med barnen – då har du också ständig uppsikt och är i närheten.

Ladda ner Badläge här.

Badläge finns för Android-telefoner och kan laddas ned via Google Play. Till skillnad från flygplansläge blockeras appar och notifikationer när Badläge är aktiverat. Dessutom går det fortfarande att ringa nödsamtal utifall en nödsituation skulle uppstå. När Badläge avaktiveras fungerar allt som vanligt igen och man ser då missade samtal, meddelanden och notifikationer.

Försäkra dig och familjen

Med vår personförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.

Läs mer och och teckna personförsäkring