Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Ok sova i mammas säng?

Fråga:

Jag och barnens pappa är skilda. Vi har en son som fyller 10 år i november. Han är lite otrygg att vara ensam hemma och vill gärna sova tillsammans med mig. Hans pappa vill att vi ska sluta med det, han menar att det gör honom mer otrygg och att det blir svårare för honom att sova borta m.m.

Jag tror att han behöver min närhet just nu, vad är bäst? Kan vi göra olika beroende vem han är hos?

Svar:

Det är inte ovanligt att barn från och till är inne i rädsloperioder. Att låta dem sova någon natt då och då i föräldrarnas säng är då bra. Man skall inte avfärda barns rädslor.
Samtidigt är det också bra att försöka träna sitt barn att klara av att stå ut med rädslor och att klara av att sova själv. Föräldrar behöver visa att de tror barnet klarar av det. Det får också barnet att växa.
En tioåring är trots allt på väg att bli en självständig individ och behöver puffar från föräldrarna att klara av mer och mer. Prata om vad som kan få barnet att våga sova själv (en tänd lampa medan man somnar).
Kanske kan pojken få sova någon natt hos mamma och sedan sova själv någon natt. Det är inga problem om pappan gör på annorlunda sätt.

Besvarad av
Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Läs gärna mer om hur du kan hjälpa barnet få en bra grundtrygghet eller om problem vid delat boende efter skilsmässa.

shadow

Resa och försäkring under graviditet

När du är gravid kan det finnas begränsningarna i din hemförsäkring för försäkringsskydd under resor.

Läs merarrow
play-button
shadow

Tidiga tecken på psykisk ohälsa

När barn och tonåringar mår psykiskt dåligt kan det visa sig på många olika sätt. Det är viktigt att så tidigt som möjligt uppmärksamma tecken på psykisk ohälsa för att kunna stötta med rätt…

Se filmen härarrow