Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Ok sova i mammas säng?

Fråga:

Jag och barnens pappa är skilda. Vi har en son som fyller 10 år i november. Han är lite otrygg att vara ensam hemma och vill gärna sova tillsammans med mig. Hans pappa vill att vi ska sluta med det, han menar att det gör honom mer otrygg och att det blir svårare för honom att sova borta m.m.

Jag tror att han behöver min närhet just nu, vad är bäst? Kan vi göra olika beroende vem han är hos?

Svar:

Det är inte ovanligt att barn från och till är inne i rädsloperioder. Att låta dem sova någon natt då och då i föräldrarnas säng är då bra. Man skall inte avfärda barns rädslor.
Samtidigt är det också bra att försöka träna sitt barn att klara av att stå ut med rädslor och att klara av att sova själv. Föräldrar behöver visa att de tror barnet klarar av det. Det får också barnet att växa.
En tioåring är trots allt på väg att bli en självständig individ och behöver puffar från föräldrarna att klara av mer och mer. Prata om vad som kan få barnet att våga sova själv (en tänd lampa medan man somnar).
Kanske kan pojken få sova någon natt hos mamma och sedan sova själv någon natt. Det är inga problem om pappan gör på annorlunda sätt.

Besvarad av
Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Läs gärna mer om hur du kan hjälpa barnet få en bra grundtrygghet eller om problem vid delat boende efter skilsmässa.

shadow

Hyr en bostad

Kanske gör du som de flesta: börjar din bostadskarriär med att hyra en lägenhet. Det är oftast helt bekymmersfritt. Du betalar hyra och får tak över huvudet, vatten i kranarna, värme i eleme…

Läs merarrow
shadow

Samsova med barnet

Att både mamman och partnern samsover med sitt barn är något typiskt svenskt. Vad kan det bero på? Läs antropologens förklaringar.

Läs merarrow