Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Får dottern välja boendet?

Fråga:

Vid vilken ålder kan barnet välja att bara vara hos ena föräldern?
Jag har för mej att det finns en sådan åldersgräns, när barnet anses moget nog. Det handlar om ett snart 12-årigt barn som bor varannan vecka hos pappan och varannan hos mamman, som bara bor en bit bort. När flickan är hos pappan händer det att hon efter skolan går hem till mamman i stället för till pappan, hon ligger över där under den veckan också.

Mamman har efter skilsmässan fått ytterligare barn. Nu säger flickan att hon fått reda på att när hon blir 12 år kan hon själv bestämma vem hon vill bo hos, stämmer det?

Svar:

Som psykologiskt sakkunnig skulle jag rekommendera familjen att sätta sig ner och prata om detta. Det är ju tre parter (minst) som berörs av detta beslut. Båda föräldrarna har ansvar så länge de har delad vårdnad.

Det är naturligtvis viktigt att barnet får vara med och bestämma i diskussion med föräldrarna, men samtidigt kan inte ett 12-årigt barn bedöma konsekvenserna för vad det skulle innebära att inte längre bo hos pappan. Det kan innebära en förlorad nära kontakt för resten av livet till pappan. De vuxna måste vara med och bedöma konsekvenserna för deras familjer i deras situation.

Det verkar orimligt att den totala beslutsrätten skulle ligga enbart på barnet. Det är viktigt att de vuxna är inställda på att samarbeta och har viljan att göra situationen så bra som möjligt för alla parterna.

Besvarad av:
Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Läs gärna fler expertsvar eller tips om hur man hanterar oenighet efter skilsmässa.

shadow

Gravid vecka 33

Om du orkar röra på dig som vanligt behöver din kropp ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och…

Läs mer
shadow

Gravid vecka 40

Det är dags för förlossning när som helst, och du är förmodligen otålig. Men det kan mycket väl dröja – först efter vecka 42 räknas barn som ”överburna”.

Läs mer