Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bär reflex – det räddar liv

shadow

Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. Reflexer är med andra ord ett enkelt och billigt sätt att minska risken för att råka ut för en olycka.

Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap. Det finns ingen lag som säger att man måste ha reflexer när man går, men det är lika viktigt ändå!
Reflexer hör inte bara hemma på landsvägar. Inne i stan är det ännu viktigare att bära reflex. Gatubelysningen gör nämligen att du själv ser, men inte att du syns.

Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd. Om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

På vintern, och när det är blött på vägarna, syns du ännu sämre. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta två till fyra gånger längre än vid normalt väglag.

Så bär du reflex

Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

En reflex kan fungera bra i högst tre år. Redan efter ett år fungerar den dock sämre, det vill säga tappar i reflektionsförmåga. Testa därför din reflex varje år och byt ut den om den inte fungerar.

Reflexer på cykel

En cykel utan belysning och reflexer är osynlig i mörker. Därför säger både lagen och det sunda förnuftet att du måste använda belysning om du cyklar när det är mörkt, även om du cyklar på separata cykelvägar. Du kan ha cykelbelysning som drivs med antingen generator eller batteri.

Cykelns baklykta ska visa rött ljus och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Den får ha blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut. Lyktan fram ska visa fast vitt eller gult ljus som ska kunna ses tydligt på ett avstånd av 300 meter. Godkända reflexer ska finnas fram och bak. Ibland finns en vit reflex i framlyktan. Den kan då ersätta den separata vita reflexen fram. Reflexen bak ska vara röd.

Så testar du din reflex

Du kan själv testa om en gammal reflex fungerar genom att hänga upp den och en ny reflex, som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Sedan lyser du på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Tänk på att minimera avståndet mellan dina ögon och ljuskällan eftersom ett för stort avstånd försämrar synbarheten. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya ska du inte använda den längre.

Läs gärna också om:

Barn i trafiken

Första cykeln och bra cykelhjälm

Höstblåsor

Barnsjukdomar – en snabbguide

Köldskador och förfrysning

Säker i pulkabacken och snökojan

shadow

Byt ut gamla reflexer

Reflexer som blivit repiga och slitits av värme och vatten fungerar dåligt. Så här kollar du om barnets reflexer ger tillräckligt skydd på mörka vägar.

Läs merarrow
shadow

Virus och bakterier - vad är skillnaden?

Antibiotika hjälper inte mot virus, enbart mot bakterier. Därför är det olämpligt att barnet börjar med antibiotika vid exempelvis en vanlig förkylning.

Läs merarrow