När en eller båda testiklarna inte ligger på plats i pungen finns det två olika tillstånd, som det är viktigt att skilja på — retraktil testikel och retentio testis.
Vad är då skillnaden på dessa olika tillstånd, vad beror de på, och hur behandlas de?
Detta är ett normaltillstånd hos barn och skall inte behandlas alls. Ett bra sätt att försäkra sig om att retraktila testiklar går att ”locka ned” till pungen är att kolla att de ligger i pungen när barnet badar lagom varmt i en balja eller badkar. Då slappnar muskulaturen i pungen av och testiklarna sjunker ned på plats.
Retentio testis, eller ej nedvandrad testikel, kan betraktas som en missbildning. Orsaken till att testikeln inte vandrar ned till pungen är oklar. Upptill var 20:e pojke föds med retentio testis, men flertalet av dessa vandrar ned under de första månaderna.
Om testikeln inte ligger på plats i pungen och heller inte kan föras ned vid läkarundersökning när barnet är 3-6 månader gammalt, så bör barnet undersökas och bedömas av barnkirurg. Det kan då hända att testikeln behöver opereras ned och fixeras i pungen. En sådan operation bör om möjligt göras innan barnet fyllt 1 år, för att minska risken för nedsatt fertilitet, i sämsta fall sterilitet.
Retentio testis påverkar inte produktionen av könshormoner och därför inte pubertetsutvecklingen.
Under uppdatering mars 2018
Faktagranskad av
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Höftledsinstabilitet innebär att höftleden hos barnet ligger helt eller delvis ur led. Det brukar inte ge upphov till problem om det bara behandlas korrekt.
Smärtor i pungen kan förekomma under hela barnaåldern, även hos nyfödda. Vid akut pungsmärta bör en läkare snarast undersöka barnet.
Ungefär hälften av de barn som föds med klumpfot har problem i båda fötterna. Behandlingstiden är lång och relativt besvärlig men brukar ge bra resultat.