Frågor och svar om underliv och hormoner

Det är inte alltid så lätt att veta vad som är normalt på en liten bebis. Hur man ska tvätta underlivet på bästa sätt. Om det är normalt att något ser svullet eller assymetriskt ut.

 

Här hittar du barnläkarnas svar på några vanliga frågor.

 

Min nyfödda dotter har en flytning från slidan, vad är det?

 

Det är vanligt att nyfödda flickor har en liten flytning från slidan. Flytningen beror på mammans hormoner. Den är helt ofarlig och går över av sig självt.

Om flytningen blir riklig eller illaluktande bör du tala med BVC.

I sällsynta fall kan man även se en liten ”mensblödning” hos nyfödda flickor, och ganska ofta ses svullna bröstkörtlar hos både pojk- och flickbebisar (se bröst nedan) – detta beror också på de hormoner från mamman som förts över via navelsträngen.

 

Min nyfödda dotter har lite vitt klet innanför yttre blygdläpparna, ska jag tvätta bort det?

 

Nej, det är fosterfett som skyddar. Om det hamnar avföring som är svår att få bort här, tvätta då med olivolja på en mjuk tvättlapp. Tvätta alltid flickors underliv framifrån och bakåt, för att förhindra att bakterier i onödan förs in i urinröret med risk för urinvägsinfektion.

 

Ska man dra tillbaka förhuden på små pojkar?

 

Nej, små pojkar har en fysiologiskt trång förhud, som inte går att dra tillbaka. Under de första tre åren blir det mindre trångt, men först i förpuberteten går förhuden hos de flesta pojkar att dra tillbaka.

 

När ska man börja tvätta pojkar under förhuden?

 

Först när de blivit så gamla att förhuden går att dra tillbaka. Innan dess tvättar man bara utanpå. Försök inte dra tillbaka en förhud som ”inte vill”. Då riskerar man skapa små slemhinneblödningar som i stället leder till förhudsförträngningar (sk fimosis).

 

Min lille son har svårt att kissa, penis svullnar, varför?

 

Det är penisens förhud som blåser upp sig, och beror på att själva förhudsöppningen är lite trång. Detta brukar försvinna spontant.

Men pojkar kan också få en liten inflammation i förhuden, s.k. balanit, det blir ömt och trångt. Balanit kan behandlas genom sittbad med ljummet vatten, som barnet får sitta i under en kvart, ett par gånger per dag. På så sätt brukar besvären ge med sig utan att man måste spola under förhuden med koksalt. Den behandlingen gör lite ont och kan kännas obehaglig.

Kontakta annars BVC för hjälp med behandlingen.

 

Min sons pung ser stor och svullen ut på ena sidan, vad beror det på?

 

Det kan vara ett s.k. ljumskbråck, vilket kan drabba även flickor.

Läs även om testikel som inte vandrat ner.

 

Min baby har stora bröst, som knölar, varför?

 

Det är vanligt att nyfödda har svullna bröstkörtlar. Det beror på hormonpåverkan från mamman. Det är ofarligt och kan ses hos både pojkar och flickor. En del barn kan även ha lite vätska som rinner ur bröstet, "häxmjölk", även det är helt normalt.

 

Uppdaterad aug 2014


Faktagranskad av

Henrik Arnell, barnläkare, överläkare


Barnförsäkring

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.