Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Vårtor

shadow

Vårtor orsakas av virus och är mycket vanliga hos barn. De ser tråkiga ut men är ofarliga och ger sällan några besvär.

Vårtor är allra vanligast i förskole- och tidig skolålder. Hos mindre barn är det vanligare med mollusker, som också är en typ av vårtor.

Kroppen brukar ta hand om vårtorna

Det är allra vanligast med vårtor på händer, fingrar och fötter.
Vårtorna är millimeter till centimeterstora, blomkålsliknande och växer enstaka eller i grupper. De orsakar inte smärta men sitter de på fotsulor och tår kan de bli ömma och inflammerade. Kroppen bygger långsamt upp ett immunförsvar, vilket gör att brukar ta lång tid, månader eller år, innan vårtorna försvinner.

Hur smittar vårtor?

Vårtvirus smittar inte så lätt, men ibland kan det ändå ske genom nära och upprepad kontakt hud mot hud i familjen eller barngrupper.
Viruset kan också smitta via fuktiga ytor i badhus och omklädningsrum. Tiden från smitta tills dess att vårtor uppträder är ofta flera veckor eller månader.
Alla som smittas får inte vårtor, medan andra får många.

Behandling

Det finns många förslag och medel för behandling av vårtor. Flera medel innehåller salicylsyra i flytande form och i plåster (t.ex. Trans-Ver-Sal) och är inte lämpade för barn yngre än sex år. Det finns ett medel som innehåller myrsyra (VårtFri), som kan rekommenderas och användas till barn från fyra års ålder.
Fråga på apoteket och följ behandlingsanvisningarna.
Om vårtorna blöder, blir såriga, rodnade eller gör ont ska man söka sjukvården för bedömning och eventuell behandling.

Uppdaterad jan 2017

Faktagranskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

shadow

Babyfinnar - "hormonprickar"

Babyfinnar eller babyacne kallas ibland för hormonprickar, men har förmodligen inget att göra med några hormoner. De är alldeles ofarliga och övergående.

Läs merarrow
play-button
shadow

Stelfrusen hjälte i vinternatten

När kvinnan kämpade för sitt liv i det iskalla vattnet tvekade ordningsvakten Gonzalo Campos inte en sekund. I bara underkläderna slängde han sig i och räddade kvinnan. Läs om det dramatiska…

Se filmen härarrow