Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Magsyra skydd mot springmask?

Fråga:

Jag surfade runt på Internet efter information om ”springmask” och hamnade då på er sida där en familj hade problem med återkommande springmask-infektioner…
Jag (vår familj) har ett liknande problem där vår äldste son också infekteras frekvent. Detta har fått mig att fundera lite kring detta fenomen.
Äldstingen, 10 år har, förmodligen, en annan magsyra än i allafall jag.
Jag har aldrig haft springmask, men, å andra sidan har jag en s.k. ”plåtmage”. Jag kan äta allt, från rå pepparfrukt till rent stekflott. Aldrig halsbränna eller smärtor. När jag gjorde lumpen åkte hela kompaniet på magsjuka, med undantag för mig och en kille till.
Min egen gissning är att jag har ett väldigt lågt pH på min magsyra, den fräter m.a.o. bort ALLT.
Vår äldste har ofta problem med sin mage.
Vår yngste, som förmodligen ärvt mer av mina mag-egenskaper har heller aldrig haft springmask, trots att han ”hänger på sin storebror som ett plåster” och är för liten för att på egen hand hålla en god hygien (snart 3½ år)…
Så, jag misstänker att återkommande problem med inälvsparasiter kanske inte har så mycket att göra med ”dålig hygien”.
Vår äldste är väldigt noga med hygienen, jag tvättar knappt händerna när jag varit ute i garaget och dessutom är jag ”lindrig nagelbitare”. Ändå verkar han vara mer ”mottaglig” för springmask, därför undrar jag nu om magsyran kan ha något med det hela att göra?

Svar:

Nästan alla drabbas av springmask någon gång i livet. Springmask är ofarligt men kan orsaka klåda i stjärten, som är riktigt besvärlig.

Återkommande springmaskinfektioner är ett gissel för de som drabbas. Inom en familj är det ofta så att någon eller några har symtom i form av klåda medan andra inte har några symtom alls. De kan ändå omedvetet sprida smittan vidare. Barn kan också hela tiden smitta sig själva på nytt genom att ägg, som fastnat på fingrarna och under naglarna kommer ner i magen igen.
Det är också ett faktum att springmaskägg kan överleva i flera veckor utanför kroppen, i rumstemperatur. De är dock känsliga för solljus.

Det är med springmaskinfektion som med andra maginfektioner att känsligheten varierar liksom förmågan att bli av med infektionen hos olika individer.
Försvaret mot mag-tarminfektioner är komplicerat.
Saltsyran i magen ingår som en första försvarslinje. Brist på saltsyra leder till att man blir mer mottaglig för olika mindre lämpliga mikrober, som springmask. Att ha brist på saltsyra är mycket ovanligt hos barn och unga.

Den vanliga tarmfloran är också ett skydd liksom slemmet på slemhinnorna i tarmen. Det lokala immunförsvaret med särskilda immunceller och antikroppar på slemhinnorna i tarmen är kanske det viktigaste. Men precis som när det gäller förkylningar så är immunförsvaret olika effektivt och symtomen därför inte de samma hos alla.

Om det är svårt att bli av med springmaskproblemet i familjen kan man bli tvungen att behandla alla i familjen vid samma tillfälle och även upprepa behandlingen efter ett par – tre veckor. Glöm bara inte bort alla övriga förebyggande åtgärder.

Läs mer  om  Hur får vi stopp på springmask? (expertsvar)

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Ställ din fråga här!

Personliga uppgifter kommer inte att visas på Familjen.

Skickar... Skicka
shadow

Internet och barn 9-15 år

Ju äldre barnen blir, desto mer använder de internet till sociala kontakter snarare än för spelande. Försök ändå ha lite koll på ditt barns nätvanor.

Läs mer
play-button
shadow

Hej Bebis del 6 av 10 - Undvik att få barnvagnen stulen

En barnvagn är en stor investering för de flesta – och självklart vill man göra allt för att den inte ska bli stulen. Att ha ett lås till vagnen är ett första steg, men det finns fler knep…

Se filmen här