Fästingsäsongen beror på klimat och väder, men är vanligtvis mellan april och oktober. De små krypen är som mest aktiva runt midsommar och i fuktigt väder. I södra Sverige och under allt mildare vintrar kan det förekomma fästingar ända in i december och januari. Så tänk på att fästingarna inte försvinner med sommarvärmen – de finns ofta kvar i naturen även på hösten.
Fästingar som bär på TBE-viruset finns numera längs hela östersjökusten från Gävle i norr till Kalmar i söder, längs de stora sjöarna Mälaren, Hjälmaren, Vättern och Vänern, samt på Öland och Gotland, liksom på Åland och finska skärgården. Borrelia- och fästingfebersmittade fästingar finns spridda i hela Sverige.
Drabbas du av det fästingburna TBE-viruset finns det tyvärr ingen behandling och i värsta fall kan det leda till hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Tack och lov kan du vaccinera dig mot TBE. Om du vill skydda dig ska du börja vaccinera dig i slutet av april, innan fästingsäsongen tar fart. Det behövs flera doser för att få ett grundskydd.
Försök att undvika fästingbett genom att bära stövlar och heltäckande kläder när du är ute i skog och mark under vår, sommar och höst, och titta efter fästingar direkt efteråt. Mörka kläder sägs dra till sig färre fästingar, men på ljusa kläder upptäcker du dem lättare.
Fästingen kryper ofta omkring på kroppen i flera timmar innan den biter sig fast. Så inspektera kroppen på dig själv, dina barn eller andra i din familj så fort ni varit ute i skog och mark. Glöm inte att undersöka hårbotten också, och be någon annan kontrollera ställen på din kropp som du inte kan se.
Om fästingen bär borreliabakterier, kan det dröja flera dygn innan den smittar. Om fästingen har TBE-virus i sin saliv smittar den redan i samband med bettet.
1. Ta bort fästingen med en pincett, gärna den speciella fästingpincett som finns att köpa på apotek.
2. Fatta med pincetten om fästingen så nära huden som möjligt. Dra därefter sakta rakt ut.
3. Använd inte matfett eller nagellack, det ökar sannolikt risken för att fästingen skall överföra borreliabakterier till såret.
4. Försök att få med hela fästingen men om en liten del av fästingen blir kvar, räcker det ofta med att hålla rent med till exempel alsolsprit.
5. Försök få barnet att inte pilla, om det finns kvar delar trillar de ofta bort av sig själv.
6. Tvätta såret där fästingen har suttit med desinfektionsmedel eller med tvål och vatten.
Sjukdomar som överförs av fästingar
I Sverige vet vi att den vanligaste och mest spridda fästingsorten kan överföra bland annat sjukdomarna Borrelia (borrelios), Fästingfeber (anaplasmos eller ehrlichios) och TBE (virusorsakad hjärninflammation).
Här kan du läsa mer om dessa sjukdomar
Uppdaterad april 2023
Faktagranskad av
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Läs mer på exempelvis 1177 för uppdaterad information.
Om ett barn bor eller vistas mer än ett par veckor per år i ett område med TBE-smitta via fästingar, då bör man överväga vaccination mot TBE.
Sommarkvällar är härliga – men ibland kan myggen och knotten verkligen driva en till vansinne. Så här skyddar du dig bäst.