Familjen

Så kan du undvika fästingar – och ta bort dem

Att få en fästing är oftast inget farligt, det är bara att ta bort den. Men ibland kan fästingar orsaka sjukdom hos oss människor. Här får du veta hur du kan skydda dig och vad du ska göra om du har fått en fästing.

Fästingsäsongen beror på klimat och väder, men är vanligtvis mellan april och oktober. De små krypen är som mest aktiva runt midsommar och i fuktigt väder. I södra Sverige och under allt mildare vintrar kan det förekomma fästingar ända in i december och januari. Så tänk på att fästingarna inte försvinner med sommarvärmen – de finns ofta kvar i naturen även på hösten.

Fästingar som bär på TBE-viruset finns numera längs hela östersjökusten från Gävle i norr till Kalmar i söder, längs de stora sjöarna Mälaren, Hjälmaren, Vättern och Vänern, samt på Öland och Gotland, liksom på Åland och finska skärgården. Borrelia- och fästingfebersmittade fästingar finns spridda i hela Sverige.

Vaccinera dig mot TBE innan säsongen tar fart

Drabbas du av det fästingburna TBE-viruset finns det tyvärr ingen behandling och i värsta fall kan det leda till hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Tack och lov kan du vaccinera dig mot TBE. Om du vill skydda dig ska du börja vaccinera dig i slutet av april, innan fästingsäsongen tar fart. Det behövs flera doser för att få ett grundskydd.

Skydda dig med täckande kläder

Försök att undvika fästingbett genom att bära stövlar och heltäckande kläder när du är ute i skog och mark under vår, sommar och höst, och titta efter fästingar direkt efteråt. Mörka kläder sägs dra till sig färre fästingar, men på ljusa kläder upptäcker du dem lättare.

Viktigt att ta bort fästingen direkt

Fästingen kryper ofta omkring på kroppen i flera timmar innan den biter sig fast. Så inspektera kroppen på dig själv, dina barn eller andra i din familj så fort ni varit ute i skog och mark. Glöm inte att undersöka hårbotten också, och be någon annan kontrollera ställen på din kropp som du inte kan se.

Om fästingen bär borreliabakterier, kan det dröja flera dygn innan den smittar. Om fästingen har TBE-virus i sin saliv smittar den redan i samband med bettet.

Ta bort en fästing: så gör du

  1. Ta bort fästingen med en pincett, gärna den speciella fästingpincett som finns att köpa på apotek.
  2. Fatta med pincetten om fästingen så nära huden som möjligt. Dra därefter sakta rakt ut.
  3. Använd inte matfett eller nagellack, det ökar sannolikt risken för att fästingen skall överföra borreliabakterier till såret.
  4. Försök att få med hela fästingen men om en liten del av fästingen blir kvar, räcker det ofta med att hålla rent med till exempel alsolsprit.
  5. Försök få barnet att inte pilla, om det finns kvar delar trillar de ofta bort av sig själv.
  6. Tvätta såret där fästingen har suttit med desinfektionsmedel eller med tvål och vatten.

Sjukdomar som överförs av fästingar

I Sverige vet vi att den vanligaste och mest spridda fästingsorten kan överföra bland annat sjukdomarna Borrelia (borrelios), Fästingfeber (anaplasmos eller ehrlichios) och TBE (virusorsakad hjärninflammation). 

Här kan du läsa mer om dessa sjukdomar

Uppdaterad april 2023

Faktagranskad av

Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Sök genast vård om

  • det blir en hudrodnad som är större än en femkrona i storlek och som breder ut sig (borrelia)
  • du eller ditt barn får symtom som trötthet, huvudvärk, illamående, viktnedgång, lindrig feber eller smärtor i armar, nacke, ben eller rygg (borrelia eller fästingfeber)
  • det uppkommer en halvsidig ansiktsförlamning
  • du eller ditt barn får hög feber, huvudvärk, kräkningar, yrsel eller nackstyvhet efter ett fästingbett (TBE).

Läs mer på exempelvis 1177 för uppdaterad information.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring