Att få en fästing är oftast inget farligt, det är bara att ta bort den. Men ibland kan fästingar orsaka sjukdom hos oss människor.
Det är klokt att försöka förebygga fästingbett genom att bära stövlar och heltäckande kläder när man är ute i skog och mark under vår-sommar-höst, och att titta efter fästingar efteråt. I Sverige finns fästingar främst i Götaland och Svealand, samt mer sällsynt utefter Norrlandskusten. Djuren trivs bäst på fuktiga, lite skuggiga platser och finns därför ofta i lövskogsområden, med tät undervegetation. När fästingen är aktiv sitter den ofta på ett grässtrå en bit ovanför markytan.
Fästingsäsongen beror på klimat och väder, men är vanligtvis mellan april och oktober. Fästingar som bär på TBE-viruset är fortfarande vanligast i Stockholms skärgård men finns numera längs hela östersjökusten från Gävle i norr till Kalmar i söder, längs de stora sjöarna Mälaren, Hjälmaren, Vättern och Vänern, samt på Öland och Gotland, liksom på Åland och finska skärgården. Borrelia- och fästingfebersmittade fästingar finns spridda i hela Sverige.
Innan fästingen sätter sig kryper den ofta omkring länge på huden. Inspektera därför huden på dig och dina barn när ni varit ute i skog och mark innan fästingen biter sig fast. Om fästingen bär borreliabakterier, kan det dröja flera dygn innan den smittar. Om fästingen bär TBE-virus i sin saliv smittar den redan i samband med bettet.
Ta bort fästingen med en pincett, gärna den speciella fästingpincett som finns att köpa på apotek. Fatta med pincetten om fästingens framdel (ej bakkropp) så nära huden som möjligt. Dra därefter sakta rakt ut. Använd inte matfett eller nagellack, det ökar sannolikt risken för att fästingen skall överföra borreliabakterier till såret. Om en liten del av fästingen blir kvar, räcker det ofta med att hålla rent med till exempel alsolsprit. Försök få barnet att inte pilla där, delarna trillar ofta bort av sig själv. Tvätta såret där fästingen har suttit med alsolsprit eller med tvål och vatten.
I Sverige vet vi att den vanligaste och mest spridda fästingsorten (ixodes ricinus) kan överföra bland annat sjukdomarna nedan.
Här kan du läsa mer om dessa sjukdomar
Uppdaterad april 2018
Faktagranskad av
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Om ett barn bor eller vistas mer än ett par veckor per år i ett område med TBE-smitta via fästingar, då bör man överväga vaccination mot TBE.
Sommarkvällar är härliga – men ibland kan myggen och knotten verkligen driva en till vansinne. Så här skyddar du dig bäst.