Löss - så får du bort dem
Under terminsstarten går larmet på svenska förskolor och skolor: Kolla, kamma! Nedan får du tipsen om hur du slipper huvudlössen. Och en lista på behandlingsmetoderna - längst ned.
Så kollar du barnets hår
Löss brukar klia. Ett förstrött rafsande i nacken kan vara enda tecknet på ditt barn fått löss. Men det är inte alltid så lätt att se dem utan en ordentlig kamning, helst över ett vitt papper, badkaret eller handfatet där de kan trilla ned. Kolla också i den fintandade luskammen, där de större lössen ofta fastnar. Skärskåda med lupp ifall ögonen inte räcker till.
Huvudlusen är avlång, som vuxen är den två till fyra millimeter lång, gulbrun-grå med tre par ben. Den håller sig till håret på våra skallar och sprids mest bland barn. (Flatlusen, vår andra svenska lus, drabbar främst vuxna och håller sig till grövre hårstrån; könshår, armhålor, ibland skägg eller ögonbryn.)
Kamma, kamma...
Nyckeln till framgångsrik behandling ligger i tålmodig luskamning. Den tar 20-40 minuter, beroende på hår. Kamma varje dag tills lössen är borta, sedan som kontroll då och då. Kemikalier från Apoteket kan användas som tilläggsbehandling vid ett par tillfällen - i början och i en andra omgång efter någon dryg vecka, då nya ägg hunnit kläckas.
I första hand ska man pröva medel som innehåller silikonoljan dimetikon. Den masseras in i hår och hårbotten och får verka anvisad tid innan ni tvättar ur den. Fråga på apotek vad som rekommenderas för tillfället.
Om medicintekniska produkter inte hjälper kan man behandla lössen med receptfria läkemedel som innehåller bensylbensoat och disulfiram. Dessa måste sitta längre tid i håret.
Behandla aldrig "förebyggande", t ex för att syskonen fått löss, om du inte hittat några djur i barnets hår.
Så får du bort äggen
De millimeterstora äggen kallas gnetter och kläcks efter en vecka.Anti-lus-behandlingar med kemikalier brukar upprepas efter sju till nio dagar, då överlevande ägg kan ha kläckts.Äggen sitter hårt fastklistrade på hårstråna strax intill hårbotten, de är svåra att kamma bort. Prickar som sitter långt ut på hårstråna är äldre, redan kläckta eller döda ägg. De kan sitta kvar i håret långt efter det att lössen försvunnit.
Varför överlever vissa löss behandlingen?
Ju mer löss vi får, desto mer lusmedel köper vi, och desto större chanser har lössen att utveckla motståndskraft. Men i många fall där människor hävdar att "vi måste ha fått resistenta löss, de försvinner ju inte" handlar det om att man behandlat fel. Ett lus-schampo som späds ut med för mycket vatten fungerar dåligt, liksom ett lusmedel som inte får sitta i så länge som anvisningen anger. Oroa dig inte om du hittar levande kryp i barnens hår strax efter behandling med lusmedel, det kan ta flera timmar innan lössen dör av preparatet.
Hur smittar huvudlöss?
Enligt Läkemedelsverket finns det ingen anledning att börja storstäda och tvätta ifall någon i familjen fått löss.
Till skillnad från lopporna är lössen rätt beskedliga. De sprider inte sjukdomar. De kan varken hoppa eller flyga. Och de kan inte leva någon längre tid utan hårbottnens värme och blodkärl. Man tror att fyra-fem timmar utanför håret gör att lusen inte längre kan lägga ägg. Efter ett dygn på egen hand är den normalt död. Vill du vara på säkra sidan - släng gärna in gemensamma hårborstar i kylen/frysen något dygn.
Däremot bör barnen inte ha utklädningskalas där alla provar samma mössor eller samsas om en och samma ridhjälm (när de rider samma dag), tills ni hunnit behandla den som fått löss.
Nyligen lanserades ett preparat som kan sprayas dagligen i barnets hår under lustider. Medlet gör att kompisarnas löss inte vill "flytta" in i håret. Linicin Prevent säljs ännu bara på vissa apotek.
Varför får vissa barn löss lättare?
Precis som fästingar och myggor verkar huvudlössen föredra vissa personer, oftare flickor än pojkar. Deras val har absolut ingenting med vår hygien att göra, de trivs utmärkt i nytvättat hår. Ändå finns skam-stämpeln kvar: "Måste jag berätta för kompisarna..?". Ett tjockt och långt hår tar tid att kamma, och en lussmitta i hela familjen kan vara riktigt besvärlig.
Huvudlusen trivs bara på människor, man kan inte bli smittad av sina husdjur.
Kan barnet gå till skolan trots löss?
Skicka inte ditt barn till förskola eller skola innan du hunnit behandla eller kamma igenom riktigt ordentligt, lössen sprids lätt när barnen sitter med huvudena tätt ihop.
Meddela barnets lärare direkt - för att få stopp på utbrott av huvudlöss är det viktigt att alla familjer gör en grundlig koll samtidigt. Du har faktiskt rätt att vara föräldraledig för vård av barn en dag om ditt barn får löss. Upptäcker du lössen på kvällen, håll barnet hemma nästa dag medan du köper kam och - eventuellt - rekommenderad produkt på Apoteket. Eller om du har en luskam hemma - kamma under minst en halvtimme, tills du tror att du fått bort alla kläckta löss.
Huvudlöss har blivit vanligare
Av okänd anledning höll sig huvudlössen relativt osynliga under större delen av 1900-talet. Men under 2000-talet har svenska folket kliat, kammat och köpt mera luspreparat än någonsin förr. Det är inget nytt; DNA-undersökningar visar att lusen har varit en trogen följeslagare ända sedan människan hade päls!
Uppdaterad dec 2015
Författare
Åsa Fagerström, medicinjournalist
Behandlingsmetoder
(Obs att ALLA lusmedel måste kombineras med kamning)
- Schampo från Apoteket (Prioderm, Nix). Lätt att sprida i fuktigt hår eftersom det löddrar, men risken är att medlet späds ut så mycket att lössen överlever och utvecklar motståndskraft.
- Liniment från Apoteket (Prioderm, Tenutex). Droppas och fördelas i hår och hårbotten. Ångorna är giftiga för löss men inte för människor. Linimentet ska verka i 12 eller 24 timmar. (Långt hår kan flätas då lusmedlet väl är på plats.)
- Naturpreparat med oljor. Spray/liniment från apotek eller hälsokostaffär (Paranix, Hedrin, Linicin, Licatack, Gå Vaek Lus). Verkar inte på kemisk väg, utan genom att lössens andningsvägar klibbar igen. Ingen risk för att lössen blir resistenta, biter dessutom också på resistenta löss som överlever de andra preparaten.
- Elkam (Robi Comb). Dödar eller oskadliggör lössen genom svag elektrisk ström. Elkammen säljs i butiker och via nätet, ca 400 kr.
- Luskam. Enbart kamning kan faktiskt räcka för att få bort lössen - om du är tillräckligt tålmodig och kammar noga, varje kväll i ca två veckor. Plast/stålkam från Apoteket (ca 20 kr) fungerar bra, men får i regel inte bort de fastlimmade gnetterna (äggen). Det finns dessutom en specialdesignad metallkam, NitFreed, för 275-300 kr som sägs kunna punktera/skrapa bort äggen.
Bland våra expertsvar hittar du frågan
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.