Till innehållet
Familjen

Blödning - barn

Hur tar du hand om blödningar för att undvika att barnet förlorar för mycket blod och riskerar att drabbas av chock och cirkulationssvikt? Och varför ska man inte ta ut ett större främmande föremål, till exempel en stor glasskärva, som sitter i ett sår?

Här nedan hittar du fakta och råd om hur du tar hand och hjälper till på bästa sätt med akuta blödningar av olika slag. Tecken på inre blödning hittar du längst ned.

Mindre skärsår och skrapsår

Mindre skär- och skrapsår kan du göra rena genom att skölja ordentligt med ljummet vatten. Är såret smutsigt så kan man möjligen använda en mild tvål.

Låt såret torka och sätt därefter om det behövs ett skyddande plåster över såret.

Kraftigare blödningar - gör så här

1. Tryck genast hårt mot såret för att stoppa blödningen.

Tryck direkt med handflatan om du inte har tillgång till en ren kompress, tygbit (t ex näsduk) eller liknande. Behåll trycket på såret under minst 10 minuter.

2. Samtidigt som du trycker mot såret, håller du den skadade kroppsdelen i högläge, dvs. högre än barnets hjärta.

Samtidigt som du trycker mot såret, håller du den skadade kroppsdelen i högläge, dvs högre än barnets hjärta. Detta för att minska blodtillförseln till den skadade delen.

3. Lägg barnet ned.

Om inte barnet redan ligger, lägg det försiktigt ned, så att huvudet ligger lågt.

4. Lägg förband.

Om du har sterila förband i närheten, lägg ett första tryckförband.

Lägg först flera vikta kompresser över såret. Linda därefter ett bandage runt den skadade kroppsdelen.

Bandaget ska sitta åt ordentligt, men får inte stoppa blodflödet helt. (Arm eller ben: Kontrollera genom att klämma på handen eller fotens nagel så att nagelbädden vitnar, och sedan släppa - den rosa färgen ska återkomma inom 3-4 sekunder, annars sitter bandaget för hårt!)

Om du inte har tillgång till sterila förband använder du vilket material som helst som finns tillhands och som är rent och inte luddar och lägger över såret. Därefter förbinder du såret med hjälp av en slips, en scarf, en bit av en skjorta etc.

5. Ta barnet till sjukhus.

Ring vid behov 112 och tillkalla ambulans, eller om allt verkar vara under kontroll - be någon annan skjutsa in er till sjukhuset. Såret kan behöva ses över och eventuellt sys.

Främmande föremål i såret

1. Om något sticker ut ur barnets sår, försök inte avlägsna det eller trycka på det. Håll den skadade kroppsdelen i högläge och tryck på området runt det främmande föremålet.

Tar man bort t ex en stor glasskärva som sitter i såret, så riskerar man att blödningen ökar. Det kan också vara bra för den undersökande läkaren att kunna se exakt hur djup skadan är.

2. Förbind såret. Täck såret och det främmande föremålet med gasbinda eller vilket material som helst som finns tillhands och som är rent och inte luddar.

Gör rullar av gasbinda eller vad som finns tillgängligt för att bygga upp ett stöd runt det främmande föremålet innan du lindar en gasbinda eller motsvarande för att hålla förbandet och stödrullarna på plats.

3. Om blödningen inte upphör eller minskar, riskerar barnet att förlora så mycket blod att hon eller han hamnar i s k cirkulationssvikt. Förebygg detta (läs gärna på innan så att du vet vad du ska göra).

4. Ta barnet till sjukhus. Ring vid behov 112 och tillkalla ambulans.


Granskad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Inre blödning

Inre blödningar kan uppstå om ett inre organ (lever, mjälte eller njure) skadas vid en olycka eller vid benbrott av större ben som lårben eller bäckenben.

Om barnet visar tecken på cirkulationssvikt, d v s klagar över svåra smärtor i bröst eller buk eller är ovanligt tyst och stillsamt efter en olycka utan att ha synbara yttre skador, eller verkar omtöcknad och oklar, behandlar du barnet som vid cirkulationssvikt - chock.

Fakta och expertråd:

Viktigt

Innehållet på denna webbplats är enbart till för informationsbruk. Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av läkare.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring