Älskar ditt barn hästar? Ridning är ingen billig sport, och inte helt ofarlig. Men den ger fysisk träning, god balans och många får ett gott självförtroende genom en vana vid att hantera stora djur.
Och de flesta svåra olyckor händer faktiskt inte på ridskolan, där säkerheten är hög och hästarna brukar vara utvalda för att passa barn.
Vad är då en lämplig ålder för att börja rida? Ulf Wilken är säkerhetsansvarig vid Svenska Ridsportförbundet:
– Det finns egentligen inga rekommendationer, men personligen är jag tveksam till att låta riktigt små barn börja rida. De behöver utveckla sin motorik och koordination innan de börjar kunna inverka på hästen, kanske runt fem års ålder. Dessutom tror jag att det är lättare att skapa ett varaktigt intresse om man inte börjar förrän i 6-7-årsåldern.
Många ridskolor har åldersgräns för regelbunden gruppridning. Men ofta finns det ridlekis eller drop-in knatteridning för de yngsta entusiasterna.
– Då är verksamheten anpassad till små barn, och det brukar fungera tryggt och bra, säger Ulf Wilken.
Fast några säkerhetsgarantier finns förstås aldrig.
Så mycket konditions- eller muskelträning är det kanske inte fråga om på den här nivån, men en lite mer avancerad ridning ger träning – det visar den lite äldre nybörjarens träningsvärk, om inte annat.
– Ridning ger barn och ungdomar möjlighet till att kombinera fysisk aktivitet med intresset för djur, något som tilltalar särskilt många unga tjejer.
När barnet börjar rida är en godkänd ridhjälm ett måste. Det finns att låna på de flesta ridskolor i början. Om intresset håller i sig så investera gärna i en egen som passar perfekt.
– Det är viktigt att man har rätt storlek på hjälm, köp inte en alltför stor ”att växa i”, säger Ulf Wilken. Tjock mössa under för att "fylla ut" en alltför stor hjälm är inte heller någon lösning. Då sitter den oftast inte särskilt bra på huvudet.
Lämpliga skor är stövlar eller kängor som sitter stadigt och har en ordentlig klack.
En dyr säkerhetsväst är kanske inget du behöver inköpa till knatteridningen. Ofta finns det dessutom sådana att låna på ridskolan (se säkerhetstips här nedan).
Ridning är, tillsammans med ishockey, den dyraste sporten för barn. Genomsnittskostnaden för ungdomars idrottsintressen ligger på drygt 5000 kronor per år. För ridning kan det bli omkring det dubbla.
Förr hävdade ridsportens veteraner att en ryttare måste ramla av 100 gånger innan han eller hon blev en fullfjädrad ryttare. Det är naturligtvis inte sant. Slipper man ramla av alls är det bara att vara glad.
Men ridning hamnar ändå på tredje plats i olycksstatistiken, strax efter fotboll och utförsåkning, visar en studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Och ridolyckorna är ofta allvarligare än fotbollsskador.
Varje år skadas nästan 6 000 barn och ungdomar så allvarligt i ridolyckor eller annan hästhantering att de behöver uppsöka en akutmottagning. Flertalet av de som råkar ut för skador är flickor i åldern 12-14 år.
Den vanligaste orsaken till olycka är att hästen blir rädd för något, och ryttaren faller av. Vid sådana fall skadas ofta en axel eller en arm, medan ungefär var tionde rapporterad skada är hjärnskakning. De flesta ”avramlingar” noteras aldrig inom sjukvården, ryttaren glider av utan att slå sig.
Bland barn i åldern 5-10 år orsakas ca en fjärdedel av skadorna av annan kontakt med hästen, t.ex. sparkar, trampningar, ryck i grimskaft och liknande. Barn syns inte lika bra som vuxna, och är givetvis inte heller lika starka som vuxna om hästen vill dra iväg.
– Många av ridolyckorna skulle kunna undvikas om vi blev bättre på att lära ut vad som skrämmer hästen, och vad som gör den trygg i olika situationer, menar Ulf Wilken.
De flesta ridskolor har en enklare olycksfallsförsäkring för sina elever. Som regel krävs det dock att man är med i den lokala ridklubben för att denna ska gälla, och ersättningsbeloppen är i så fall låga. En privat barnförsäkring är en god idé över huvud taget – men särskilt om du har barn som rider.
Uppdaterad nov 2015
Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist
Läs gärna våra expertsvar, till exempel om
Svenska Ridsportförbundet, Konsumentverket, SCB, Riksidrottsförbundet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Studsmatta ger massor av rörelseglädje, starka ben och bra kondition! Men hur hoppar ditt barn säkert?
Har social distansering, nedstängda gym eller inställda tävlingslopp sabbat dina träningsmål och gjort dig mer stillasittande? Här kommer tips på hur du kan ställa om träningen under våren och sommaren, hitta motivationen, förbättra hälsan och hålla dig skadefri.