Tips och råd från barnens expert: Så boar du för bebisens ankomst

Funderar du på vad du och familjen behöver ha på plats när ni kommer hem från BB? Och hur du ska tänka för att skapa en bra och trygg miljö för den nya lilla familjemedlemmen? Vissa saker kan vänta och allt behöver inte vara perfekt, menar Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa. 

 

Vilken tidpunkt man väljer att börja städa, ordna och shoppa inför bebisens ankomst är såklart individuellt och beror också på var i graviditeten man befinner sig. Men något många börjar med är att läsa på och samla kunskap. I takt med att du samlar information är det också förståeligt om du känner viss osäkerhet. Det tycks ju exempelvis finnas farliga ämnen i det mesta i hemmet, från plast till elektronik, växter och bäddmadrasser.

 

Här kommer några goda råd från Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa:

 

– Jag tror att vi kommer långt med att använda sunt förnuft och att fylla på där vi behöver kunskap. Några generella tips är att tänka till vid inköp av bebissaker. Nyfödda sover mycket så det kan det vara klokt att köpa en madrass utan kemikalier och att undersöka vad amningskudden innehåller. Elektronik innehåller ofta kemikalier, så en god idé är att inte ha en tv i rummet där barnet ska sova.

 

Innan barnet börjar utforska på egen hand: Lås in allt farligt på en plats

 

– Hemmet är fyllt av rengöringsmedel, färgburkar, mediciner och verktyg – allt som barn absolut inte ska få tag i. Har du inget låsbart medicinskåp eller liknande kan du lätt säkra ett utrymme med en hasp i hög höjd. Det är omöjligt för barnen att komma åt!

 

Lärdom från nyblivna föräldrar: Allt måste inte vara perfekt

 

– Något jag hör av nyblivna föräldrar är att de ofta önskar att de tagit det lite lugnare innan förlossningen. Visst är det skönt att ha det mesta ordnat, men det kan vara svårt att veta i förväg vad man behöver åt bebisen. Ibland kan det vara bra att det också får växa fram med föräldraskapet.

 

Till dig som redan har barn – så får du syskonen att känna sig trygga och delaktiga

 

– Ett nytt syskon är en stor omställning både för föräldrar och barn som redan finns i familjen. Men då kan man lugna sig med att det för de flesta är något positivt att få ett syskon. Relationen med ett syskon är ju speciell. Här tror jag att delaktighet är en viktig pusselbit, att varje barn kan känna sig trygga och uppmärksammade.

 

Så kan du förbereda barnet på att ett syskon kommer:

 

 • Läsa böcker om hur det är att få ett syskon
 • Prata om hur det kommer att bli och svara på barnets frågor
 • Respektera barnets reaktioner oavsett vilka de är
 • Låt barnet vara delaktig i era förberedelse

 

Uppdaterad september 2021

Trygg-Hansa


De bästa sakerna att skaffa inför bebisens ankomst

 •  

 • Skötbord
 • Barnvagn
 • Babyskydd
 • Spjälsäng
 • Kläder

Alexandra: Även om det går att byta blöjor på golvet är det skönt att ha ett ordentligt skötbord. Tänk på att det ska vara säkert och att aldrig lämna din bebis ensam på skötbordet. En barnvagn behövs från start och gärna tillbehör, som en åkpåse samt ett babyskydd för att åka säkert i bilen. En egen spjälsäng är att föredra och att ha förberett bebisens första kläder.

 

Exempel på saker som går bra att vänta med till efter förlossningen:

 •  

 • Babysitter
 • Babygunga
 • Babygym

Alexandra: Vänta med att köpa dyra saker som du inte kommer att behöva den första tiden eller ännu inte vet om du kommer att behöva. Du vet ju inte vad din bebis kommer att tycka om.